×
Co vás zajímá?

Jiffy nebo substrát, co je lepší pro předpěstování sazeniček?

Možností způsobů předpěstovávání květin či zeleniny je vícero, každý má své výhody i nevýhody, každý zahradník také preferuje něco jiného. Čemu dáváte přednost vy při výsevech semen pro předpěstování květin a zeleniny? Substrát nebo jiffy? V nabídce zahradnických potřeb jsou k dostání rašelinové tablety (tzv. jiffy), méně rozšířené jsou kostky z kamenné vaty nebo kokosových vláken, všechny však nabízejí velmi snadné předpěstování sazeniček.

Předpěstování rostlin v rašelinových jiffech je velmi jednoduché. Semena vložte do prohlubně v tabletě, jiff navlhčete a dále udržujte vlhký. Po vzejití rostlinek, když se objeví pár prvních lístků, nastane čas pro přesazení. Jiff poté jednoduše celý zasaďte do většího květináče. Výsev i následná péče jsou tak velmi jednoduché. Ale vzhledem k ceně jiffu, mizí jedna z výhod domácího předpěstovávání od semen, a to finanční úspora. Rašelinové tablety jsou často nabízeny v setu s pokojovým miniskleníkem, který pěstování usnadňuje.

Složité není ani předpěstování sazeniček v substrátu. Lze použít substrát určený pro výsevy, který můžete běžně zakoupit v obchodech, nebo připravit vlastní – smícháním jemné listovky z dokonale zkompostovaného listí s příměsí jemně prosátého, vyzrálého kompostu. Kompost je nutné používat zralý, aby byly dokončeny rozkladné procesy – tmavá barva a jemná struktura. Surový kompost, ne zcela rozložený klíčení semen neprospívá, naopak je skvělým pro osvěžení půdy vzrostlých rostlin.

Kvalitní, jemně prosátá zahradní zemina (například z krtinců), vylehčená perlitem nebo vermikulitem je taky použitelná. K vylehčení těžší půdy pomůže i písek, ale rostlinky pak nelze tak snadno přesadit, díky rozvinutému kořenovému systému. Domácí substrát je vhodné zbavit zárodků plísní a semen plevelů sterilizací – půl hodiny při teplotě 200 °C nebo 15 minut při plném výkonu v mikrovlnné troubě. Většina semenáčků si však poradí i s půdní mikroflórou.

Proč vylehčit půdu perlitem nebo vermikulitem?

Jak jsme již zmínili výše, půdu lze vylehčit perlitem (pufovaná sopečná hornina) či vermikulitem (pufovaný minerál podobný slídě), které substrát provzdušní, umí nasávat vodu a brání tak přemokření i rychlému vysychání. Se substrátem je můžete promísit, nebo je lze nasypat do sadbovačů jako spodní, drenážní vrstvu. Službu udělá i jako svrchní vrstvička na zasypání semen, drží vlhkost, ale propouští i vzduch a semenáčky ho snadno prorostou.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se