×
Co vás zajímá?

Bylinky od A do Z, aneb není bylina, aby na něco nebyla - Andělika lékařská

Andělika lékařská je rostlina s neobyčejnými účinky působícími na lidské tělo, pravděpodobně odtud si vysloužila také své jméno.

Je mohutného vzrůstu, ideální pro ni bude tedy nějaký kout v zahradě na vlhkém, chladném stanovišti. Výborně se doplňuje například s kapradinami nebo bohyškami. Vzhledem ke svému habitu potřebuje na záhonu poměrně hodně místa, na dobrém stanovišti je schopna dorůst až přes tři metry vysoko. Aby prosperovala, potřebuje hlubší zem s dostatkem vláhy, protože kořeny tlustší než centimetr, vhodné ke sběru, vedou až do půlmetrové hloubky.

Pozor, semena rychle ztrácí klíčivost a navíc pro vyklíčení musí být v těsné blízkosti povrchu nebo na něm, protože mají rády světlo. Do půdy se vysazují co nejdříve po dozrání, aby mohla přemrznout. Pak už jen zalévejte a zalévevejte. Prvním rokem rostlina vytvoří jen přízemní růžice listů a spíše rozrůstá své kořeny, podobně jako divizna. Ve druhém roce rostlina již vykvétá. Pěstujete-li rostlinu pro sklizeň kořenů, stonky odstraňujte, budete-li sbírat semena, dávejte pozor, aby ji nenapadly mšice, které jí dokážou úplně zničit.

Pokud budete sbírat květy, hlídejte si počasí. Kvetení se negativně projevuje na síle kořenů, pro rostlinu je to velmi vyčerpávající. Při odstraňování stonků se nepotřísněte vytékající šťávou, která obsahuje ochranné dráždivé látky, které jsou schopné způsobovat alergické pálení, ekzémy a podobné dermatitidy. Dvojnásobek silic i ostatních účinných látek, kromě hořčin, obsahují semena, kořen má nejvíce silic na jaře druhého roku, než rostlina začne kvést. Většinou se ale sbírá na konci druhého roku na podzim, kdy je kořene nejvíce a obvykle ve velmi dobré kvalitě.

Bylinka se používá pro posílení organizmu, jak po fyzické, tak zvláště po psychické stránce. Uklidňuje při stresech i lokálně při vegetativním nervovém podráždění, pomáhá likvidovat patologické kvasné procesy v trávení a snižuje plynatost. Spolu s jinými hořkými bylinami je výborným prostředkem pro zlepšení trávení, ale i sama zvyšuje chuť k jídlu při nervovém či organickém nechutenství a současně zlepšuje vstřebání živin ve střevech.

Pozor si dávejte při nadměrném užívání bylinky, mohou přicházet bolesti hlavy, nespavost, svědění pokožky, světloplachost, podráždění ledvin či krvácení vředů. Andělika se nepodává ani těhotným a kojícím ženám nebo malým dětem vzhledem ke zvýšení senzitivity.

V kuchyni její stonky využijete také, například na přípravu zavařeniny nebo kandování, podobně jako u ovoce, pro přípravu likéru pro zlepšení trávení. Můžete ji také přidat do polévky jako koření.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se