×
Co vás zajímá?

Jak na mšice ekologicky?

Zkrabacené nebo stočené listy jsou prvními příznaky napadení rostlin mšicemi – pokud list otočíte, na jeho spodní straně většinou naleznete celé černé kolonie tohoto hmyzu. Tito škůdci způsobují zejména zpomalení růstu napadených rostlin, jejichž listy pokrývá tlustá vrstva lepivé medovice. Tu mají velmi rádi mravenci, včely a mouchy. Máte-li tedy na stromech v zahradě mravence, pak tam pravděpodobně parazitují mšice.

Rostliny mšice poškozují sáním šťáv a mohou být také přenášeči virových onemocnění, jakými je například kadeřavost brambor, svinutka, mozaika a žloutenka řepy, okurek či květáku a dalších. K přemnožení mšic dochází při vyšších teplotách, zejména v období během března až června.

Zabránit většímu výskytu mšic můžete výsadbou některých rostlinrůže proti mšicím údajně ochráníte výsadbou levandule v její blízkosti, jiné rostliny výsadbou (vysetím) aksamitníků (afrikánů). Mšice dále odpuzují např. lichořeřišnice, pažitka, saturejka, heřmánek nebo povíjnice. Přírodními predátory mšic jsou, např. zlatoočko (Chrysopa vulgaris), parazitická vosička (Aphidius alemani) nebo slunéčko sedmitečné (Coccinela septempunctata). Výskyt slunéček v zahradě podporujte – larvy dokážou za měsíc zlikvidovat víc než tisícovku mšic, a pochutnají si na nich i dospělí jedinci. Účinní likvidátoři jsou také škvoři. Do korun stromů můžete umístit dnem vzhůru obrácené kořenáče s dřevitou vlnou nebo slámou, v nich se škvoři zdržují přes den. Kolonie mšic, kterými se živí, pak napadají po západu slunce.

Doma připravené prostředky pro ekologickou likvidaci

Z dlouhých řapíků rebarbory při její sklizni, vám jako odpad zbude velké množství listů, z nichž připravíte účinný postřik. 1 kg listů reveně nahrubo nasekejte a svařte v 5 litrech vody, po vychladnutí postříkejte tímto neředěným přípravkem listy rostlin i půdu kolem nich. Kromě mšic působí tento prostředek i proti housenkám a larvám různých škůdců.

Řeřišnici luční, kterou najdete na louce a jíž se lidově říká slepička, natrhejte, trochu nakrájejte a nechte vylouhovat v 5 litrech vody na slunci celý den a noc. Ráno nezředěným nálevem potřete štětcem shluky mšic krvavých, vyskytujících se převážně na jabloních.

Kousavý výluh z kopřiv, který si vyrobíte cca z půl kilogramu kopřiv, jež necháte v 5 litrech vody stát celý den na slunci, mšice zaručeně zlikviduje. Druhý den vzniklý výluh zřeďte v poměru 1:5 (tedy 25 litry vody), je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků. Výluh přeceďte do postřikovače a stříkejte. Kromě mšic působí i proti jiným škůdcům, např. proti molicím. Kopřivy nemusí být nutně čerstvé, můžete použít i sušené, účinek bude stejný. Ale pozor, tento druh výluhu nesnášejí luštěniny, jako fazole a hrách!

Rozpuštěním mýdla ve vodě získáte mýdlový roztok, kterým pak stříkáte napadené rostliny. Mýdlo znemožní mšicím dýchat a ty pak rychle hynou. Podobné účinky jako mýdlový roztok má Natura Rock Effect. Jde o přírodní ochranný přípravek, určený k boji proti mšicím, molicím, sviluškám, červci, třásněnkám a také proti americkému padlí. Zvyšuje také odolnost a obranyschopnost rostlin proti škůdcům. Prostředek je účinný proti škůdcům na okrasných rostlinách, bylinkách, paprikách, rajčatech, okurkách, tykvích (cuketách) jádrovinách, peckovinách, jehličnatých dřevinách a chmelu. Natura Rock Effect obsahuje pongamový olej a je vhodný pro ekologické zemědělství. Má kontaktní účinek s protipožerovým efektem, účinkuje i na přezimující stádia škůdců – vhodný jako preventivní postřik na jaře (aplikace únor, březen), neškodí užitečným organismům a nehrozí vytvoření rezistence. Výhodou je snadná aplikace.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se