×
Co vás zajímá?

Žádná rostlina nebude prospívat bez kvalitního substrátu

Výběrem správného substrátu podpoříte zdraví a krásu pěstovaných rostlin. Podle čeho vhodný substrát vybrat a jak se vůbec v široké nabídce orientovat? Není lepší namíchat si substrát vlastní? Jaký substrát je vhodný pro předpěstování sazeniček?

Pro pěstování převážně suchomilnějších rostlin, ne příliš náročných na živiny, např. kaktusů a sukulentů, některých skalniček, cibulovin, okrasných travin a dalších jsou vhodné vylehčené substráty. Je-li třeba substrát vylehčit a provzdušnit, můžete do něj přimíchat písek (říční, kopaný, křemičitý), keramzit, perlit (ten zároveň zadržuje vláhu), polystyrenové kuličky či drobnější štěrk. Písčité substráty připravíte např. z písku a zahradní zeminy v poměru 2:1, či písku, zahradní zeminy a rašeliny v poměru 2:2:1.

Jak upravit pH půdy?

Některé rostliny např. azalky a rododendrony, borůvky, vřesy, vřesovce a další milují půdy kyselé – je-li třeba snížit pH (vytvořit tedy kyselý substrát), použijte rašelinu, ta zeminu i vylehčuje a zadržuje v ní více vody. Pokud z ekologických důvodů rašelinu nepoužíváte, dobře poslouží také jehličnatá hrabanka.

Směs pro pěstování kyselinomilných rostlin namícháte např. z rašeliny, písku a zahradní zeminy v poměru 3:2:1. Pro zvýšení pH je do substrátu naopak přidáván vápenec, nejčastěji drcený dolomitický. Půdu zásaditou (tj. půdu se zvýšeným pH) vyžadují rostliny nazývající se vápnomilné, jsou to např. některé skalničky, některé druhy lilií a dřevin a další.

A co živiny?

Kvalitní zahradní kompost je nejlepším zdrojem živin, nemáte-li jej k dispozici, živiny substrátu dodá i vyzrálý, odleželý hnůj (lze zakoupit již zpracovaný např. ve formě granulí) nebo různá umělá granulovaná či prášková hnojiva s dlouhodobým účinkem.

Téměř všechny běžně pěstované druhy zeleniny potřebují propustnou zeminu bohatou na živiny. Ideální je např. kompost, zahradní zemina, rašelina a písek v poměru 2:2:1:1 či zahradní zemina, písek a rašelina 1:1:1 s přídavkem granulovaného hnoje či umělého hnojiva v doporučeném množství. Také bohatě kvetoucí balkonové květiny (muškáty, petúnie a mnohé letničky) mají rády vzdušný, propustný a výživný substrát, např. substrát složený z kompostu, rašeliny a písku nebo perlitu v poměru 1:2:1.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se