×
Co vás zajímá?

Šruchu zelnou - netradiční listová zelenina

Šrucha zelná je pohlednou rostlinou, i když ne tak jako zářivá šrucha velkokvětá. Tato listová zelenina je na pěstování nenáročná. Je bohatá na omega 3 kyseliny, dále obsahuje vitaminy A, C, B a karotenoidy, z minerálů hořčík, vápník, draslík a železo, chlorofyl, vlákninu a další prospěšné látky typické pro listovou zeleninu. Chuť je mírně nakyslá a šťavnatá. Listy šruchy se hodí do salátů nebo je lze tepelně upravit jako špenát. Využít se dají jak listy, tak stonky i poupata. Podušením či orestováním získáte vynikající zeleninovou přílohu.

V lidovém léčitelství byla rostlina velmi oblíbená. Díky jejímu vysokému obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek se používala na léčbu mnoha nemocí. Štáva se používala ke snížení horečky, ke zlepšení trávení, snížení hladiny cholesterolu apod.

Pěstovat můžete původní druh šruchy zelné (Portulacea oleracea), která je oůvodem z jižní Evropy. Jedná se plazivou, půdopokryvnou rostlinu s dužnatými lístky. Pěstovat lze i kulturní formu této šruchy, vzpřímeně rostoucí šruchu zelnou setou (Portulacea oleracea sativa), která má ještě lahodnější chuť. Vyšlechtěná šrucha nabízí hojnou sklizeň. Přestože není poléhavá, bujně roste do šíře a může sloužit i jako nenáročný podrost pod vyššími rostlinami. Na záhonech díky jejímu hustému porostu neroste plevel, málokterému se sem podaří proniknout.

Pěstování

Semena můžete vysévat v květnu a následně po celé léto. Lze si také za oknem předpěstovat sazeničky a po zmrzlých je rovněž vysadit, sklizeň chutných listů pak bude o něco dříve. Původním plazivým formám ponechte prostor okolo 20 cm. Šruchu setou, která roste vzpřímeně, můžete vysévat hustěji, zejména když budete sklízet mladé natě.

Sklízet ji lze již měsíc po výsadbě a výsevy postupně opakovat, abychom měli listy až do zimy. Rostlina má hluboké kořeny, proto není náročná na vláhu, listy také umí udržet vodu. Po sklizni ji servírujte co nejrychleji, protože brzy zvadne a ztratí svou šťavnatost.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se