×
Co vás zajímá?

Voňavé jaro s květy hyacintu

Až omamná vůně, která je ne každému příjemná, atraktivní květenství, pestrá paleta nádherných barev. Hlavně z těchto důvodů jsou hyacinty nejoblíbenějšími jarními květinami. Vysazené v nádobách mohou navíc dělat radost i v interiéru. Při správné péči vás budou těšit po celé roky. V Evropě je hyacint východní (Hyacinthus orientalis) obdivován již od 17. století, kdy sem byl dovezen z Asie. Jak tedy na jejich pěstování?

Hyacinty se řadí mezi cibuloviny. Cibule jsou velké, kulovité s bílými nebo fialovými šupinami. Dorůstají výšky až 30 centimetrů, mají hladké, lesklé listy a vytvářejí květný stvol s až 20 centimetrů dlouhým válcovitým květenstvím zvonkovitých až nálevkovitých květů různých barev. Barevná škála je opravdu pestrá – od bílé přes žlutou, lososovou, růžovou, modrou až po tmavě černofialovou.

Pro výsadbu cibulovin je nejvhodnější dobou podzim. Cibule vysazujte koncem září či v říjnu do hloubky 15 až 20 centimetrů ve vzdálenostech 10 až 20 centimetrů od sebe. Nahnilých nebo plesnivých cibulí se bez milosti zbavte. Vyhovuje jim výživná, lehčí půda obohacená vyzrálým kompostem a slunné místo. Vysazujete-li hyacinty do záhonu, je lepší použít speciální ochranný košík nebo drátěnku. Cibule tak ochráníte před hraboši a navíc je nebudete muset v půdě složitě všechny hledat, až je budete z půdy po zatažení vyjímat.

Cibulky vysazené do květináče nebo truhlíku postavte na parapet, kde budou mít rostliny dostatek světla. Aby cibulky v zimě nevymrzly, chraňte je přikrývkou ze suchého listí, slámy, nebo rašeliny. Tu na jaře včas odstraňte, aby mohly rostliny dále kvést. Po odkvětu odstraňte seschlé květy sdrhnutím. Rostlina by se tvorbou semen zbytečně vysilovala a nevytvořila by se kvůli tomu velká cibule. I když to není nutné, je možné cibule po zatažení listů každoročně vyzvedávat ze země a uchovávat na suchém místě při teplotě kolem 15 °C v bedničce s rašelinou. Je to více práce, ale cibulky si zachovávají vyšší vitalitu.

Co s odkvetlým hyacintem zakoupeným v obchodě?

Pokud jste si zakoupili a přinesli domů již nakvetlý hyacint, zřejmě už za tři až pět dnů odkvetl. Určitě ho nevyhazujte, byla by ho škoda. Přestaňte se zálivkou a počkejte, listy zežloutnou a seschnou, cibulka vyzraje a zatáhne se. Pro kvalitní vyzrání umístěte cibulky do chladu a tmy (pokud je cibulka dobře vyzrálá, je na omak pevná), vyjměte z půdy, očistěte a uskladněte. Stejně postupujte i u hyacintů pěstovaných v záhonu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se