×
Co vás zajímá?

Glorióza – nádherná, vznešená rostlina

Glorióza pochází z tropů Afriky a Asie. Jedná se o popínavou rostlinu, s bylinnými výhony na hlíznatém oddenku, patřící do čeledi liliovitých. Roste všude v tropech, ale zplaňuje jen v místech, kde je výrazné období sucha, během kterého odumírají její nadzemní části. V našich klimatických podmínkách se pěstuje jako pokojová rostlina, v létě je možné ji letnit.

Rostliny se v zimě pěstují ve větších nádobách za okny, v létě je můžete přemístit na balkon nebo terasu, případně vysadit i v zahradě na teplé, chráněné stanoviště. Glorióza má květy podobné orchidejím. Jsou velké, šestičetné, obrácené směrem k zemi a vykvétají na dlouhých stopkách jednotlivě. Korunní plátky jsou obrácené zpět nahoru, mění barvu od žluté po červenou a během doby kvetení tmavnou. Špičky listů jsou zčásti protažené v úponky, kterými se rostlina přichytává k opoře.

Oddenky se vysazují v předjaří do květináčů s výživnou zeminou – směs listovky, kompostu a rašeliny. Hlízy sázíme do hloubky 5 cm, vodorovně. Vyraší po 3–4 týdnech, kvetou cca 6 týdnů. Dokud rostlina v květináči vytváří nové listy, zalévejte jen opatrně, protože mokro může vést k zahnívání oddenku. Mezi zálivkami nechte půdu vyschnout. S přibývajícími novými listy potřeba vody a živin stoupá. Jednou týdně proto do vody přidejte hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny.

I když gloriózu můžete umístit i venku, kvete mnohem bohatěji, roste-li ve světlém vnitřním prostoru s vyšší teplotou. Po odkvětu uložte semeníky a zalévejte ještě 3 týdny a pak nechte rostlinu zatáhnout. Na zimu hlízy vyjměte ze země, jelikož potřebují min. 6–8 týdnů období klidu. Doporučujeme je uložit v písku nebo v rašelině v suchu při teplotě 10–15 °C a při 70% relativní vlhkosti vzduchu.

Pozor! Glorióza obsahuje podobný jed jako ocúny, hlavně v hlíze. V Africe se používá při výrobě otrávených šípů.

Tag: glorióza
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se