×
Co vás zajímá?

Srpen

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje nám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďme se podívat na měsíc srpen.

Srpen je měsíc plný aktivit a příležitostí pro zahradničení. Bez ohledu na to, zda sklízíte, sázíte nebo jen udržujete svou zahradu, je důležité mít na paměti, že každá rostlina má své potřeby.

V srpnu je zejména důležité udržovat zahradu hydratovanou a dobře hnojenou. V tomto období je často sucho, takže pravidelné zalévání je klíčem k udržení správného zdraví rostlin. Zalévání však plánujte v ranních či večerních hodinách, zamezíte tím tak odpařováním a spálení rostlin. Stejně tak je potřeba více hnojit, aby rostliny mohly lépe růst a produkovat plody.

Nezapomínejte i na váš trávník. Pravidelně ho sečte, přihnojujte a zavlažujte. Případně ho můžete i provzdušnit, aby kořeny získaly lepší přísun vzduchu.

U stálezelených keřů či ovocných stromů je potřeba menší tvarování pomocí letního řezu. Zlepšíte tím proudění vzduchu do koruny a lépe tak připravíte dřeviny na další sezónu.

Stále provádějte kontrolu a údržbu zahradního nářadí a vybavení. Ujistěte se, že všechny nástroje jsou v dobrém stavu a připravené na podzimní práce. Stejnou péči věnujte i vašemu záhonu. Odstraňujte plevel, hnojte rostliny, případně použijte mulč.

V tomto měsíci se sklízí řada plodit - angrešt, artyčok, bob, brambory, celer, cibule, cuketa, fazole, česnek, hrách, kapusta, kadeřávek, lagenárie, lebeda, lilek, mrkev, okurky, rajčata, papriky, ředkev, špěnát, tykev, zelí a další. Důležitá je pravidelná kontrola pěstovaných plodin, aby nedocházelo k uhnívání či napadení různými škůdci a nemocemi. V případě výskytu škůdců či nemocí je ošetřete přípravky určenými k tomuto účelu.

Srpen je také skvělý čas k výsevu či výsadbě některých plodin na podzim, jako je salát, cibule, hořčice, katráň, polníček, reveň, ředkvička nebo ředkev.

Z bylinek se pro výsev hodí bazalka, berdník, citrónová tráva, kerblík, kopr, kozlík lékařský, rdesno, sporýš, vavřín nebo zeměžluč.

Na výsev či výsadbu okrasných rostlin v srpnu můžete vyzkoušet čistec, frézie, funkie, krokus, lobelku, mydlici, ocún, pivoňku, řebříček, sasanku, šuškardu nebo violku.

Srpen může být také skvělý čas na kompostování. Pokud máte zbytky rostlin z letní sklizně, můžete je vrátit do půdy jako výživný kompost pro podzimní plodiny.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se