×
Co vás zajímá?

Šišák bajkalský, léčivka na mnohé neduhy

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) je původem ze stepní krajiny Dálného východu, z oblastí kolem jezera Bajkal. U nás ho lze dobře pěstovat na zahrádce, získáte tak nejen pěkně vypadající, modře kvetoucí trvalku, ale i léčivku.

Řadí se do čeledi hluchavkovitých a dorůstá do výšky až 40 cm. Lodyhy rostliny jsou bohatě rozvětvené, některé vzpřímené, jiné poléhavé, s vrcholovitým hroznovitým květenstvím, listy jsou jednoduché, kopinaté. Květy mají nápadně modrou barvu a tvar květů hluchavky, tj. dvoupyskou korunu a kalich s přívěskem. Rostliny kvetou od druhé poloviny léta do konce podzimu.

Plody jsou tvrdky šišatého tvaru – odtud také jméno šišák. Mohutný hnědý kořen šišáku po rozříznutí zežloutne. Volně u nás roste asi půl metru vysoký šišák vroubkovaný (S. galericulata L.), který má mírně uklidňující účinky. Mezi ohrožené druhy patří šišák hrálolistý (S. hastifolia L.) vysoký asi 15 až 30 cm, šišák vysoký (S. altissima L.), dorůstá až metrové výšky a kvete od května do července. Léčivé účinky má však pouze šišák bajkalský.

Optimálním stanovištěm je pro něj osluněná sušší kamenitá půda. Pěstujte ho ze semen, která vysejete koncem jara nebo z předpěstovaných sazeniček, ty se zpravidla dobře ujímají. Čerstvě vysázené rostliny potřebují zálivku, později již šišák nevyžaduje téměř žádnou péči, ani ho nemusíte na zimu vyndávat ze země, spolehlivě přezimuje. Sklízí se zejména kořen, alespoň z tříletých rostlin, uklidňující účinky mají ale i listy a lodyhy. Kořen se sklízí ideálně na jaře nebo na podzim nejlépe po ránu. Dobře ho umyjte, podélně rozkrojte a sušte při teplotách do 50 °C.

Očištěný kořen můžete použít přímo k výrobě tinktury. 100 g čerstvého kořene nakrájejte nadrobno a zalijte litrem alespoň 40% alkoholu, nechte vylouhovat a poté užívejte po dobu šesti týdnů 3 až 4krát denně 1 lžíci. Listy sušte při teplotě okolo 40 °C ve slabé vrstvě. Skladujte je v suchu v dobře uzavřených nádobách. Po maximálně šesti týdnech užívání musíte udělat dvoutýdenní přestávku, před případnou další léčbou, přestože šišák nemá známé vedlejší účinky. Užívání léku se neslučuje s požíváním alkoholu.

Rostlina obsahuje flavonoidy, třísloviny, pryskyřice, organické kyseliny, steroidní saponiny, glykosid skutellarinkyselinu benzoovou a organické kyseliny, minerální látky, steroly a další.  Šišák bajkalský má protivirové účinky a léčí nemoci srdce a cév, záněty, horečky a kašel. Rostlina má dále sedativní účinky, pomáhá při nervových potížích psychickém stresu, při krvácení. Pomáhá léčit nádorová onemocnění, alergie a v neposlední řadě obezitu, jelikož brání tvorbě nových tukových buněk.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se