×
Co vás zajímá?

Gazánie svým vzhledem nezapře příbuzenství s kopretinou

Gazánie patří mezi nejkrásnější letničky, které rozzáří květinový záhon nebo balkonový truhlík. Přestože gazánie pocházejí z jižní Afriky, zdomácněly i u nás. Ve své domovině rostou jako trvalky, v našich podmínkách je pěstujeme jako letničky, neboť nepřežijí naše zimy. Oblíbené jsou zejména pro své zářivé květy – jednoduché úbory podobné kopretinám, nebo spíš gerberám, které bývají velké až 10 centimetrů. Listy vytvářejí ozdobnou přízemní růžici, ze které vyrůstají květní stvoly, jsou kopinaté, vespod stříbřité a plstnaté. Květy mají různé odstíny v barvách bílé, žluté, oranžové, růžové až do fialova a červené až do hněda, střed bývá tmavý. Ty se objevují od poloviny června až do zámrazu.

Jedná se o poměrně odolnou rostlinu, je však nutné dodržet pěstební podmínky. Rostlině se nedaří na stinných místech a v přemokřené půdě, jelikož u ní poté dochází k hnilobě kořenů. Neprospívá jí ani příliš vysoké vlho, to má za následek plíseň na listech. Proto gazánii pěstujte na slunném a vzdušném stanovišti. Pravidelně rosíme substrát, aby nevyschl. Doporučujeme také pravidelně odstraňovat odkvetlé květy.

Rostliny není těžké uchovat do dalšího roku, jestliže máte k dispozici světlý prostor se stálou teplotou minimálně 5 °C a maximálně 10 °C. Rostliny pěstované v nádobách umístíme na vhodné místo tak, jak jsou, ty ze záhonu vyryjeme, podobně jako například jiřiny, jen neoklepáváme přebytečnou zeminu – čím větší bal, tím lépe. Trsy i s hlínou dáme třeba do starých bedýnek na malé množství hoblin, postačí i jen vystlat novinami. Na jaře rostliny přesadíme do nové půdy.

Rostlinu lze využít na mnoha způsoby. Různě barevné květy se krásně kombinují s nižšími druhy letniček či trvalek. Doporučuje rostlinu pěstovat ve společnosti lobelek, všelichy či nestařce, kdy jejich modré květy skvěle kontrastují s květy gazánie. Pěstovat ji lze na obrubách záhonu, kolem plotu i ve skalce. Hodí se také do truhlíku či jiné pěstební nádoby na balkon a terasu. 

Pro mnohé pěstitele může být nevýhodou to, že rostlina rychle reaguje na změny počasí. Pokud je zataženo či deštivé počasí, květy gazánie se zavřou. Proto se rostlina nehodí ani k řezu do vázy. Na škůdce a choroby zpravidla netrpí, navíc snese i slabší mrazíky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se