×
Co vás zajímá?

Čas pro výsev paprik je tady

Odrůdy jsou vyšlechtěny do mnoha tvarů, barev i využití. Paprika má svůj původ ve Střední Americe a je poměrně náročná na pěstování, zejména na vláhu, teplo a živiny. Její konzumace je však zdraví velmi prospěšná, obsahuje vitamín C, karotenoidy, mastné kyseliny a působí také jako prevence proti kornatění cév. Jestliže nemáte k dispozici zahradu, nevadí, papriky můžete pěstovat v klidu i na balkóně.

Pěstování

Výsevem paprik začíná zahrádkářská sezóna. Vysévají se od ledna do poloviny února, takto brzy je to z toho důvodu, jelikož mají dlouhé vegetační období. Paprice je třeba poskytnout velkou péči a ideální podmínky pro vývoj – nesvědčí jí chlad ani výkyvy teplot. Semena můžete vysévat do perlitu – ten je prostý zárodků plísní a fytopatogenních hub, rostliny zde vytváří bohatý kořenový systém a výsev v podstatě nelze ani přemokřit. Přemokření je totiž nejčastější příčinou neúspěchu při předpěstovávání sazeniček paprik. Perlit je ovšem bez živin, na to nezapomínejte, mladé rostlinky tak musíte přepíchat cca 14 dní po výsevu do substrátu pro výsev a množení, optimální jsou sadbovače. V sadbovačích ponechte rostlinky růst 4–6 týdnů, musíte jim zajistit co nejlepší světelné podmínky, při teplotě alespoň kolem 25 °C, může být i vyšší (papriky milují teplo). Jednou nebo dvakrát je můžete přihnojit Kristalonem Start.

Poté je přesaďte do květináčů přibližně o rozměrech 7 x 7 cm (asi tak jako kelímek od jogurtu), které naplníte zahradnickým substrátem případně speciálním substrátem na rajčata a papriky. Teplotu stále udržujte kolem 25 °C a rostlinám dopřejte maximální světlo. V květináčích papriky zůstávají až do výsadby. Jednou týdně je přihnojujte hnojivem Kristalon Start. Můžete je začít již také otužovat, zpočátku nejprve větráním.

Na venkovní stanoviště, ať už do volné půdy nebo do fóliovníku je vysazujte po půlce května. Na trhu je nespočet nejrůznějších druhů a každým rokem přibývají nové a nové odrůdy. Záleží pouze na vás, které si vyberete. Krom novinek, ale sáhněte i po osvědčené klasice, jen pro jistotu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se