×
Co vás zajímá?

Dali byste si hadí mord španělský?

Podobá se křenu, chutná jako pastinák a připravuje se jako chřest. Černý kořen (Scorzonera hispanica), neboli hadí mord španělský, je velmi užitečná zelenina.

Jak lze odvodit z názvu, černý kořen se do zbytku Evropy rozšířil právě ze Španělska a dle pověstí byl až do 16. století užíván proti dýmějovému moru. Lidé také dříve věřili, že když jej vloží do úst hada, tak zemře. U nás se pěstuje poměrně málo, přestože má zajímavou chuť a je lehce stravitelný. Pěstuje se nejvíce od Belgie přes Holandsko a Německo až do Polska.

Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vytváří v 1. roce přímý, válcovitý, 30–40 cm dlouhý kořen s černou pokožkou a bílou dužninou. Kvete až ve 2. roce sytě žlutými úbory čokoládové vůně na lodyhách vysokých až 120 cm. Černý kořen není nijak náročný na klimatické podmínky, daří se mu prakticky ve všech oblastech. Dařit se mu bude v polostínu. Půdu vyžaduje hluboko propracovanou, hlinitou, bez kamenů, nesnáší půdy kyselé a také přímé hnojení chlévským hnojem a přihnojování dusíkatými hnojivy. V takovém případě mohou být kořeny hořké a dužnina houbovitá. Na místě, kde kořen pěstujete nemá spodní hladina vody přesahovat 80 cm. Stálá půdní vlhkost je však předpokladem vysokých výnosů. Rostliny jsou podobně, jako například pastinák, plně mrazuvzdorné.

Semena vysévejte do řádků vzdálených 30–40 cm od sebe do hloubky 2–3 cm. Má dlouhou vegetační dobu a tak se vyplatí časný jarní výsev. Rostlinky po vzejití vyjednoťte na vzdálenost 8–10 cm. Sklízí se v průběhu října. V prvním roce nepočítejte s velkou úrodou, kořen dorůstá okolo 30 cm, je lepší vydržet ještě jeden rok. Chcete-li černý kořen pěstovat jako ozimou zeleninu, vysejte ho začátkem srpna pro sklizeň během jara příštího roku. Při sklizni dejte pozor, abyste velmi křehké kořeny nezlomily. Z kořenů po poranění vytéká bílá šťáva, která obsahuje inulin. Právě pro tuto látku je černý kořen zeleninou vhodnou zejména pro nemocné cukrovkou.

Na zimu uložte kořeny do vlhkého písku, případně do pařeniště, protože poměrně rychle vysychají. Při vysoké vzdušné vlhkosti kořeny uchováte až do pozdního jara. Pro zimní uskladnění je ještě lepší, když kořeny před uložením do vlhkého písku svážete do svazků a zabalíte fólií, aby nevysychaly.

Hadí mord obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Černý kořen se před konzumací musí pečlivě omýt a zbavit černého povrchu i latexu, který z něj vytéká. Někdy se doporučuje ho 20–25 minut povařit a pak oloupat. Po pečlivém očištění namočte celý kořen do okyselené vody, čímž zabráníte jeho zhnědnutí. Mírně povařený lze připravovat jako chřest, výborný je i konzervovaný ve slaném nálevu. Může se přidávat syrový do zeleninových salátů. Využívá se při redukčních dietách a také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se