×
Co vás zajímá?

Září

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje nám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďme se podívat na měsíc září.

Září je časem, kdy je třeba pečovat o svou zahradu s extra péčí. Je to doba sklizně ovoce a zeleniny, vyčištění zahrady, přípravy trávníku na zimní období. Ať už jste tedy zkušený zahrádkář nebo začátečník, pečlivá příprava a péče o vaši zahradu v září vám zajistí krásnou a zdravou zahradu po celý rok.

Začátek září je časem sklizně. Všechny hrušky, jablka, hroznové víno, rajčata, okurky, cukety, kukuřice, lilky, mrkve, melouny, dýně, ředkvičky, zelí, saláty, brambory, hrách, cibule, česnek, pór a jiné ovoce a zelenina, které jste celé léto pečlivě pěstovali, jsou nyní připraveny k zpracování. Správně je uskladněte, zavařte nebo zamrazte pro zimní měsíce.

Vysít si ještě můžete bob, cibuli, hořčici, katráň, polníček, portulák, ředkev, ředkvičky a zimní odrůdy salátů. Z bylinek si vypěstujte ze semen anděliku lékařskou, bazalku, bedrník, medvědí česnek, heřmánek, kozlík lékařský, lékořici lysou, mátu, mochnu, pelyněk, rulík, svízel, třezalku nebo vlaštovičník.

Co se týče péče o trávník, nyní je čas ho posekat, ošetřit a hnojit. Před zimou by měl být trávník dostatečně silný a zdravý, aby přežil mrazivé období. Vyhněte se však sečení trávy za sucha, to by mohlo vést k jejímu vysychání.

Rostliny by měly být pečlivě kontrolovány na přítomnost škůdců a nemocí, a pokud je to nutné, je třeba podniknout kroky k jejich odstranění.

V polovině září je čas na údržbu zahrady. Seřízněte skupiny stálezelených rostlin a zkompostujte je. Připravte se také na podzimní vysazování cibulovin, jako jsou narcisy, tulipány, hyacinty, lilie, kosatce, krokusy, modřence, ocúny, okrasné česneky, pryskyřníky, pivoňky, šťavel, hvězdníky, frézie, bramboříky a bledule. Vysévat lze čistec, jetel, mydlici, pochybek, prvosenku, pupalku a sléz.

Některé rostliny, jako jsou muškáty nebo fuchsie, mohou potřebovat přemístění nebo přesazení, aby byly chráněny před zimou.

Konec září je čas startovat přípravy na zimu. Pokryjte záhony mulčem, chráňte citlivé rostliny, jako jsou azalky nebo kamélie, a připravte půdu pro nadcházející rostliny. Nezapomeňte na odstranění poškozených větví ovocných stromů a jejich prořezání pro lepší větrání koruny.

Je také důležité provést úpravu půdy a začít plánovat pro příští rok - zhodnoťte, co se letos povedlo a co ne, a plánujte změny a vylepšení pro příští rok.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se