×
Co vás zajímá?

Jak na choroby a škůdce ovocných stromů? Zkuste postřik

Postřiky pomůžou ovocným stromům bojovat se škůdci a nemocemi, byť je mnozí zahrádkáři zatracují a vyhýbají se jim. Začíná se s nimi velmi brzy z jara, když se stromy chystají k rašení.

Rezavé skvrny na listech

Rezavé skvrny a bradavičnaté výčnělky na listech hrušní signalizují rzivost hrušní, na ni funguje pouze přípravek s obsahem mědi, který aplikujte před rozkvětem a po jeho skončení. Rzivosti se ale většinou zbavíte jen velice těžko, přebývá totiž na jalovcích, ale i jiných okrasných keřích a jehličnanech. Pokud jsou tedy v blízkosti napadené hrušně, musíte provést i jejich postřik, zejména u jalovců. Nejlepší je ale jalovce úplně vykácet, nebo se vzdát touhy po úrodě hrušek.

Lze zkusit i výsadbu odolnějších odrůd – odrůda Astra, Amfora, Bohemica, David, Erika, Dita, Nela, Madame Verté a dalších.

Strupovitost ovocných stromů

Strupovitost u jabloní a hrušní je houbovou nemocí, která napadá listy, květy i plody. Tmavé skvrny na listech a skvrnité, zdeformované a strupovité plody, poškozené listy a plody navíc opadávají. Je třeba likvidovat napadené části stromu, jako ochranný prostředek použijte u jádrovin například Optikombi jádroviny. Postřik provádějte třífázově, přičemž to může být stále stejným přípravkem, nebo přípravky měňte. První postřik proveďte v době rašení listů, druhý jakmile se objeví první růžové kvítky a poslední po odkvětu.

Houbové nemoci

Na meruňkách, třešních, višních, švestkách a dalších peckovinách se vyskytují moniliové houbové nemoci. Nemoc poznáte podle zahnědlých a později bílých ohraničených kruhů na plodech. Houby přezimují na plodech a větvích stromů a na jaře se rychle šíří. Zásadní prevencí je tedy likvidovat nakažené plody a nenechávat je viset na stromech. Postřik se provádí na jaře po celé délce stromu – až na okraje větviček. Hlavně u višní, okrasných peckovin a meruněk se vyskytuje specifická moniliová nemoc – moniliová spála. V tomto případě květy peckovin vypadají, jako by byly spálené mrazem. Houba tady také přezimuje ve větvích a v napadených plodech, daří se jí též na stromech poničených přírodními živly.

Prevencí je odstraňování poškozených větví včetně těch, které jsou potřísněné klejotokem (hmotou podobnou pryskyřici). Větve napadené klejotokem odstraňujte na začátku vegetace a řez zatřete štěpařským voskem. Jestliže klejotok zateče do zdravého dřeva, je nenávratně poškozen celý strom. Na moniliovou spálu je účinný postřik přípravky Talent a Optikombi, účinnými jsou též Horizon a Rovral.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se