×
Co vás zajímá?

Vysít semena ještě v červenci se vyplatí, úroda bude ještě letos na podzim

Zelenina vysetá nyní poskytne ještě podzimní a poté časnou jarní sklizeň. Jaké druhy zeleniny můžete v červenci vysévat?

V létě můžete vysít oblíbenou mrkev, především odrůdy s kratším či kulatým kořenem. Dále to může být černá ředkev, červená řepa, kedluben, fenykl, keříčkové fazolky, mangold nebo špenát. Z tradiční zimní zeleniny to jsou zástupci růžičkové kapusty, kadeřávku a póru. Pro podzimní a zimní sklizeň můžete vysít zelí a pro sklizeň v příštím roce černý kořen a ozimou cibuli. Průběžně také vysévejte letní odrůdy ředkviček, ideálně do polostínu.

Pěstujte listovou zeleninu. Listová zelenina patří k těm, kterou je ideální konzumovat denně. Při průběžném výsevu můžete saláty sklízet až do podzimu. V průběhu července vysévejte saláty pouze letní odrůdy, odolné proti horku, hořknutí a vybíhání do květu. Odrůdy určené k řezu listů, např. dubáček, můžete sklízet brzy, po seříznutí znovu obrůstají. Hlávkové odrůdy vyseté v červenci sklízejte na konci září. Vůči teplu jsou odolné i ledové saláty, které však ucelené hlávky tvoří dlouho.

Stejně tak čekanku zasetou nyní budete sklízet na podzim. Vysít můžete semena čekanky pro sklizeň kořenů a pozdější rychlení, nebo červené či zelené salátové čekanky s nahořklou chutí. Půdu okolo vzcházejících sazeniček mulčujte slámou, zaschlou trávou nebo listím – mulč zamezí výparu vody, růstu plevelů, chrání i půdu a podporuje tvorbu humusu, který opět pomáhá zadržovat vodu. Listová zelenina musí mít dostatek vláhy, aby byla křehká, nehořkla a nevybíhala předčasně do květu.

V letních měsících je vhodné zastínění nebo výsadba do polostínu – například pod stromy, vedle pnoucích fazolí, hrášku či okurek. Příliš vysoké teploty semenům nesvědčí, v úplném stínu se však špatně tvoří hlávky. Pro sklizeň mladých lístků opakovaně vysévejte a včas sklízejte roketu a kopr, přičemž po seříznutí znovu obrazí.

Zkusit můžete i rychle rostoucí asijské listové zeleniny – mibunu, mizunu, nameniu či tatsoi.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se