×
Co vás zajímá?

Zdánlivě spící zahrada potřebuje i v lednu vaši péči

Co vše je možné dělat na zahradě v zimních měsících?

Ani v lednu nemusíte z užitkové zahrady odcházet s prázdnou, čerstvé vitamíny vydrží na záhonech opravdu dlouho.  Stále můžete sklízet čerstvé vitaminy ze zahrady – růžičkovou či kadeřavou kapustu, topinambury, zimní zelí, pórek, kadeřavou petržel, ozimou cibuli.

Myslete na ochranu stromů a keřů. Jestliže není sníh nebo je ho málo, mohou holomrazy poškodit pletiva ovocných i okrasných stromů a keřů. U choulostivějších rostlin proto doplňte vhodnou izolaci – chvojí, slámu apod. Nebezpečím je ovšem i příliš sněhu, zvláště mokrého a těžkého. Může zlomit kmínky mladých stromků a poškodit větve a koruny především jehličnanů. Pokud jste to neudělali již na podzim, svažte je nyní do kuželů, nízké keře je vhodné skrýt pod přenosné stříšky. Stejně tak s ochranou proti okusu zvěří. Chraňte stromky pletivem či jiným podobným materiálem. Myslete přitom na to, že pokud napadne více sněhu a vytvoří se na něm ledová krusta, dosáhne zvěř mnohem výš než ze země. Chraňte proto stromy dostatečně vysoko. 

Pokud nemrzne je i čas na práce, které jste na podzim nestihli. Tzn. třeba na rytí, je-li leden bez sněhu, neváhejte s dohrabáním listí. Jsou-li teploty nad nulou, zalijte neopadavé dřeviny, v zimě žízní především rododendrony a azalky. V zimě je také ideální čas na drobné opravy techniky, generálku sekačky a dalších motorových či elektrických pomocníků a důkladné vyčištění nářadí. Překontrolujte oplocení, ukliďte zahradní domek. Po celý rok na zahradě platí – kdo chce, ten si v zahradě práci najde vždycky.

Nasypte krmení ptáčkům do krmítek a užijte si jejich sledování. Jakmile napadne první sníh nebo začne mrznout, nezapomeňte je v zahradě rozmístit nejlépe tak, aby na ně nemohly především kočky a další šelmy. Ptákům dopřejte semena, oříšky, ovesné vločky či pšenici, ideálně ve směsi, aby si každý druh vybral podle svého. Oblíbené jsou lojové koule, tady ale pozor na ty, které jsou zabalené v síťce, ta může ptáčkům zranit nohu, což končí téměř vždy smrtí. Čím pestřejší jídelníček ptákům nabídnete a čím je přírodě bližší okolí krmítka, tím více druhů budete moci pozorovat. Nejčastějšími hosty jsou například sýkora koňadra a modřinka, vrabec domácí a polní a kos černý, ojediněle se objevují i stehlíci, sýkora úhelníček a babka, pěnkava jikavec a obecná, drozd kvíčala, červenka a strakapoud velký. Za nejvzácnější a nejkrásnější skvost krmítek je ochránci ptáků považován brkoslav severní.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se