×
Co vás zajímá?

Říjen

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje nám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďme se podívat na měsíc říjen.

Říjen je měsícem, kdy se zahrada pomalu připravuje na zimní spánek. Právě teď je třeba vykonat spoustu důležitých úkolů. Příprava na zimní období je klíčová. I když se zdá, že se zahrada ukládá k odpočinku, právě nyní se rozhoduje o tom, jak se bude dařit rostlinám na jaře.

Trávník je potřeba ještě před prvními mrazíky posekat a dobře pohnojit. Poslední sečení by mělo být mírně vyšší než obvykle, aby trávník lépe přečkal zimu. Po hnojení je vhodné provést tzv. vápnění trávníku, které pomáhá neutralizovat kyselost půdy a dodává trávníku potřebné živiny.

Zalévání je v tomto období méně potřebné, ale stále je důležité udržovat rostliny hydratované, zvláště v teplých podzimních dnech. Nezapomeňte na odstranění poškozených a nemocných větví ovocných stromů. Ideální je provést podzimní řez, aby dřeviny měly lepší tvar koruny.

Říjen je ideální měsíc pro sázení jarních cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy, hyacinty, bramboříky, duhovice, hvězdníky, kosatce, krokusy, liliochvostce, modřence, ocúny, okrasné česneky, pryskyřníky, řebčíky a šuškardy. Je také vhodné přesadit a přihnojit trvalky a keře.

Květiny a keře je potřeba připravit na zimu. To znamená odstranit odkvetlé části, případně je pokrýt vrstvou mulče, který pomáhá chránit kořeny před mrazem. Pokojové rostliny potřebují v říjnu méně vody a je lepší je přestat hnojit.

Říjen je měsíc sklizně. Sklízí se ačokča, artyčok, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, dýně, fenykl, hrách, kadeřávek, kedluben, kukuřice, lilek, mangold, okurka, rajčata, řepa, papriky, tuřín, vodnice či zelí. Brambory, mrkev, cibule, dýně a ořechy je potřeba skladovat na suchém a chladném místě. Půdu je dobré po sklizni prokypřit a obohatit kompostem či hnojem.

V tomto měsíci si stále můžete vypěstovat některou zeleninu a bylinky. Jedná se o cibuli, česnek, polníček, portulák, řeřichu, zimní odrůdy salátů, anděliku lékařskou, medvědí česnek, heřmánek, kopretinu, proskurník, rmen, rulík, svízel, vavřín a vlaštovičník.

Říjen je také dobou, kdy je vhodné začít plánovat zahradu pro příští rok. Uvažovat o tom, co byste chtěli pěstovat, jaké rostliny se vám osvědčily a které naopak ne.

Mezi běžné chyby patří například příliš pozdní sečení trávníku, nedostatečné hnojení, nebo opomenutí vápnění trávníku. Dále také špatná příprava rostlin na zimu, nevhodné skladování zeleniny nebo nepřizpůsobení péče o pokojové rostliny. Zahradníci často zapomínají i na své nářadí. To, by mělo před uložením na zimu být čisté.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se