×
Co vás zajímá?

Pomocníci k předpěstovávání sazenic

Zelenina z vlastní zahrádky je nejlepší. V obchodech však nabízí omezený výběr předpěstovaných odrůd. V semenech je ale nabídka o mnoho širší a předpěstování vlastních sazenic není složité. Stačí trochu prostoru, okenní mini skleník nebo pařeniště a směle do toho. 

Nejčastěji si doma zahradníci pěstují sazeničky rajčat, papriky, salátu a kedluben. Vyzkoušet můžete ale cokoliv, co vám chutná, například řapíkatý celer, kapustu, květák či brokolici. Kromě zeleniny lze předpěstovat i květiny, např. astry, cínie, afrikány, slunečnice a jiné. A nezapomeňte ani na bylinky, ty se hodí vždycky. Zkuste bazalku, majoránku, meduňku nebo třeba tymián.

K předpěstování potřebujete kvalitní semena a substrát, který by měl být přímo určen pro předpěstování či na výsev. Postupujte podle návodu, některá semena se do substrátu sázejí zhruba tak hluboko, jako jsou sama veliká, ty drobná se substrátem v podstatě jen popráší, některá klíčí na světle, takže je jen lehce do substrátu přitlačte. Semena nevysévejte příliš hustě. Během klíčení udržujte substrát stále vlhký, ale ne přemokřený, zalévejte opatrně, aby se semena z hlíny nevyplavila (ideálně rozprašovačem).

Klíčící rostlinky potřebují světlo, většinou se truhlíky dávají tedy na parapet okna. Tam ale může pokojová teplota kolísat, proto se vyplatí použít malé skleníky či pařeniště. Poskytnou rostlinám optimální mikroklima. Skleníky či pařeniště jsou nejčastěji skleněné či plastové. Opakovaně je můžete používat několik let. Vyberte si takový, který má možnost větrání, protože přebytečná vlhkost může odcházet a sazenicím pak nehrozí plísně a houby.

K výsevům můžete použít jiffy. Jde o rašelinové zakořenovače vhodné pro klíčení semen. Jejich výhodou je, že výborně drží vodu a vzduch, jsou vhodné pro většinu semen a při přesazování nedochází k poškození kořenového systému rostlin. 

Skvělým pomocníkem pro předpěstování rostlin a jejich následné přesazování jsou rašelinové květináče. Mírní šok rostliny plynoucí z přesazení a pomáhá jí zvyknout si na nové umístění. 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se