×
Co vás zajímá?

Liány, které zakryjí nevzhledná místa v zahradě

Mohou šplhat po zídkách, plotech či pergolách, nebo jim musíte vystavět dostatečnou oporu. Kontejnerované sazenice lze vysazovat během celé vegetační sezóny. Břečťan, přísavník, zimolez, plamének, chmel a mnoho dalších popínavých rostlin, které si můžete na své zahrádce vypěstovat!

Vyberte si takové rostliny, které se hodí právě pro podmínky vaší zahrady. Informujte se na rychlost růstu, celkový vzrůst a nároky vámi vybraného druhu popínavky. Pak už jen vybrat zdravé vzrostlé sazenice.

Při pořizování rostlin vycházejte z rozměrů konstrukce a vitality popínavé rostliny. Liány musí vydržet vystavení větru a mrazu. Pamatujte také na údržbu, neměly by narůstat příliš bujně, abyste je nemuseli moc často stříhat. Vybírat lze i z popínavých jednoletek, jako jsou hrachor, fazol šarlatový, povijnice nachová, každý rok tak může být výsadba jiná. Některé kultivary plaménku se na jaře hluboko sestřihávají.

Mezi těmi, které vyžadují oporu, aby se mohly kolem ní ovíjet, řadíme hrachor vonný (Lathyrus odoratus), svlačec trojbarvý (Convolvus tricolor), povijnice nachovou (Ipomoea purpurea), černookou Zuzanu (Thunbergia alata). Jsou všechny nenáročné, rychle rostoucí, obvykle vyžadují slunné stanoviště, dostatečnou zálivku a občasné přihnojení. Velmi snadno si je můžete namnožit semeny pro výsadbu v další sezóně. Pro robustnější konstrukce se hodí např. pnoucí růže, plaménkybřečťany či  zimolezy.

Pěstovat se dají i popínavky s jedlými plody, jako je třeba klanopraška čínská (Schizandra chinensis). Aby se klanoprašce dobře dařilo, je třeba zajistit jí zejména kyselou půdu a polostinné stanoviště. Za příznivých podmínek u nás dorůstá do výšky okolo tří metrů. V průběhu podzimu proveďte zmlazení starších rostlin klanoprašky, mladé rostliny ořezávat nepotřebují. V průběhu března a dubna rostliny přihnojte. Od poloviny srpna na rostlině dozrávají plody, které jsou podobné bobulím červeného rybízu.

Další užitkovou liánou je kiwi. Existuje ve dvou variantách – dvoudomé a samosprašné. Pokud si pořídíte odrůdu samosprašnou, stačí vám jedna rostlina, pokud dvoudomou, musíte mít samčí a samičí rostlinu. Kiwi potřebuje slunné stanoviště, nejlépe na jižní straně, např. u stěny domu, protože je popínavé, dá se pěstovat ve stěnách jako vinná réva. Půda by měla být kvalitní, propustná, s dostatkem vápníku, draslíku a hořčíku. Jestliže půda nevyhovuje, můžete použít přihnojování – hodí se např. ledek s vápencem. Během vegetace potřebuje kiwi pravidelnou zálivku a hnojení. Kiwi je možné tvarovat a dokonce je to žádoucí, aby se nevytvořila změť větví. Jednotlivé šlahouny se dají dobře vyvazovat. Plodí až třetím rokem.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se