×
Co vás zajímá?

Krásenka - něžná letnička s okatými hvězdnicovitými květy

Krásenka zpeřená (Cosmos bipinnatus) dorůstá mnohdy až jednoho metru. Je to letnička, která potřebuje výživnou hnojenou půdu a hodně vláhy, poté se můžete těšit z jejich něžných kvítků po celé léto. Láká výborně opylovače – včely, vosy, vosenky a další hmyz.

Domovinou krásenky je tropické Mexiko nebo teplé anglosaské oblasti. Existuje na 26 druhů krásenek a ty, které se pěstují u nás, se někdy nazývají „mexické astry (dle své původní domoviny). Světle zelené řapíkaté listy jsou zpeřené, podle toho se tak krásenka i jmenuje, připomínají vzhledově kopr.

Krásenky je možné vysévat přímo na záhon, ideální čas k tomu je v polovině května. Pokud se chcete brzy těšit z krásy jejích květů, pak je můžete už od března či dubna začít vysévat do teplých skleníků, pod sklo nebo pěkně doma za okno do květináčků. V polovině května můžete vzrostlé rostliny vysadit ven do země, ve vzdálenosti zhruba 40 cm od sebe. Předpěstované rostliny poté velmi rychle kvetou. Půda by měla být dobře připravená - zbavená plevelů, prokypřená a ideálně pohnojena humusem, dobře propustná. Bude jim dobře všude tam, kam v létě dopadá sluneční svit po většinu dne. Stanoviště by ale mělo být chráněné před větrem, který špatně snášejí. Krásenkám se nebude dařit v těžkých, jílovitých a podmáčených půdách. Během vegetace je lze přihnojit hnojivem na trvalky. Mají velkou potřebu vody, jen při dostatečné zálivce vám vydrží krásně kvést po celé léto.

Květy o velikosti 4–10 cm v průměru, dle odrůdy, se objevují od června a vydrží postupně nakvétat až do posledních letních zářijových dnů. Jsou různobarevné, od bílých, po odstíny růžové či fialové, až po žluté varianty. Podle odrůdy dorůstají rostliny i různých výšek. Některé mají sotva 50 cm, ty jsou kompaktnější, vyšší mohou dorůst až 120 cm. Vyšší kultivary vyvazujte k nějaké opoře, stonky jsou křehké a prudký déšť nebo poryv větru je snadno zlomí nebo položí k zemi. Odkvetlé květy pečlivě odstříhávejte, podpoří se tak růst a květ dalších. Semena z rostlin můžete sebrat a dalšího roku opět vysévat. Krásenky jsou vhodné i k řezu, ve váze vydrží až 10 dnů.

Tip na výsev

Dazzler má sytě rudé až karmínově červené květy s drobnými žlutými terči.

Sonata Dwarf Mixed je jeden z novějších, menších a kompaktních kultivarů. Není potřeba ho vyvazovat.

Cosmos atrosanguineus neboli krásenka čokoládová má temně rudou barvu, která přechází až v sametově hnědou, velmi podobnou čokoládě.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se