×
Co vás zajímá?

Sázíme a pěstujeme - Rosnatka

Rosnatka patří k nejpočetnějším druhům masožravých rostlin. Doposud je známo přes více než 170 druhů této masožravky, které jsou rozšířené po celém světě mimo Antarktidy.

Nalézt je můžete v tropických oblastech, ale i v mírném či chladném podnebí. Existují i takové druhy rosnatek, které přečkají velmi nízké teploty. Pro rostlinu jsou charakteristické tzv. lapací orgány v podobě listů. Jsou pokryty žlázkami, které vylučují lepivý sliz. Ten se ve světle leskne a připomíná tak kapky rosy.

Rostlina je velmi známá a oblíbená pro své nízké nároky na pěstování. Vyžaduje pouze dostatek světla, pravidelnou zálivku a neustále vlhký substrát. Proto je vhodná i pro úplné začátečníky. Velkou výhodou rosnatek je, že je lze vysévat celoročně doma. Nezapomínejte, že se rosnatka nikdy nepřihnojuje. Rostlina by mohla v důsledku nadbytečných živin uhynout.

Jaké druhy pěstovat?

Rosnatka kapská Dark maroon (Drosera capensis) pochází z jižní Afriky a řadí se mezi drobný kultivar. Má při správné péči sytě červené listy a květy růžové barvy. Listy vyrůstají v přízemní růžici a bývají dlouhé okolo 10 cm.

Rosnatka prostřední (Drosera intermedia) se vyskytuje na území Evropy, Severní Ameriky a ojediněle v Jižní Americe. V České republice patří tento kultivar mezi kriticky ohrožené druhy. Listy mají červenou až hnědočervenou barvu. Rostlina kvere od června do srpna bílými květy.

Rosnatka kapská Compact Rosette (Drosera capensis) je ojedinělým druhem, který roste velmi pomalu. Rostlina se řadí mezi menší druhy, avšak díky červeně zbarveným lapacím žlázkám a později listům, se tato masožravka stává nepřehlédnutelnou.

Rosnatka Red plant (Drosera capensis) patří mezi drobný druh rosnatky, vyznačujícím se pomalým růstem. Zajímavostí u tohoto kultivaru je celočervené zbarvení, které je závislé na dostatečném osvětlení. V porovnání s jinými druhy rosnatek, vyžaduje Red plant teplé stanoviště.

Rosnatka Minor (Drosera capensis) je původem z jižní Afriky. Rostlina se vyznačuje pomalým růstem a patří mezi nejmenší druhy ze známých kapských rosnatek. Tento kultivar kvete růžovými květy, které vykvétají postupně. Obvykle to bývá jeden květ každý den.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se