×
Co vás zajímá?

Semena klíčků lze pěstovat celoročně

Klíčky jsou levnou alternativou, jak si během celého roku zajistit potřebné vitamíny, enzymy a minerály. Klíčky se konzumují čerstvé, aby se v nich nezničily cenné živiny. Skvěle obohatí namazaný chléb, saláty či pomazánky. Lze je také využít v teplé kuchyni, ale důležité je, klíčky přidávat až po dokončení pokrmu. Jejich pravidelnou konzumací se vám zlepší imunita a trávení, navíc pomohou při detoxikaci organismu či redukci váhy.

Pěstování

Pokud jste si vyhradili nízký rozpočet, postačí vám obyčejná miska s vatou. V opačném případě doporučujeme ke klíčení využít speciální klíčící misku, která celý proces pěstování velmi usnadní. V naší nabídce naleznete misku se třemi patry, v kterých můžete současně nechat klíčit různé druhy semen či pěstovat semena postupně a zajistit si tak výhonky v různých fázích zralosti.

Pro urychlení klíčení je vhodné nejprve semena propláchnout a nechat je namáčet ve vodě. Délka namáčení se odvíjí od druhu semen. Poté se semena rozprostřou po misce a minimálně dvakrát denně se proplachují, aby se netvořila na semenech plíseň. 

Klíčky jsou ke konzumaci zhruba po 3–6 dnech, výhonky po 10–14 dnech, opět záleží na druhu plodiny. Některé lze poté skladovat týden až dva týdny v ledničce.

Co klíčit?

Klíčit lze prakticky všechno – obilniny, luštěniny či zeleninu. Nepoužívají se však semena na výsev, jelikož jsou již namořená, proto doporučujeme semena klíčků v BIO kvalitě. Vypěstovat si můžete například ředkvičku, řeřichu, hrášek, cizrnu, mungo, adzuki, čočku, pohanku, ječmen apod. Výběr je opravdu široký, dávejte si však pozor, abyste vybírali semena, která budou dobře stravitelná pro váš organismus.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se