×
Co vás zajímá?

Čím povzbudit trávení, abychom se lépe vypořádali s těžkým jídlem?

Svátky jsou časem plným skvělého jídla a pití a mnohdy se podobají obžerství. Smažené řízky a kapr, bramborový salát a cukroví dávají našemu trávení pěkně zabrat. Které bylinky a koření vašemu žaludku mohou pomoci?

Nejvšestrannějšími kuličkami mezi kořením jsou semena koriandru. Koriandr bývá součástí sladkých perníkových koření, kari nebo chlebové směsi – bez něj to prostě není ono. Pomáhá při nadýmání, ničí škodlivé bakterie ve střevech a to nejdůležitější, pročisťuje organismus. Pokud trpíte nechutenstvím, připravte si čaj či odvar ze semen koriandru. Lidem s poruchami srážlivosti krve se nedoporučuje konzumovat koriandr!

Klasikem mezi pomocníky s trávením je kmín. Ten by neměl chybět na žádné nedělní pečeni, ale ani v jiných hůře stravitelných pokrmech, protože stimuluje trávící šťávy. Je-li vám těžko a máte žaludeční křeče, první pomoc poskytne pár rozžvýkaných semínek.

Jedním z nejaromatičtějších koření vůbec je fenykl. Poznáte ho na „první čich“, ať už zvolíte podobu čaje či dochucení pokrmu. Nechybí ani v čajích pro nejmenší. Podporuje normální trávení, pomáhá od pocitu nafouklého břicha a léčí křeče v žaludku a ve střevech. Po těžkém jídle je šálek čaje z fenyklu vhodným digestivem.

Jeho pověst ho předchází, a ne pro nic za nic. Jalovec má totiž na svědomí chutné pokrmy ze zvěřiny a tučného masa. Mezi přednosti jalovce patří silné detoxikační, antibakteriální a dezinfekční účinky, proto dělá žaludku velmi dobře.

Libeček patří mezi oblíbenou ingredienci do polévek. Jeho intenzivní chuť ji nejenom perfektně dochutí, ale také zvýrazní její přirozenou chuť. To ale není jediný důvod, proč bychom měli libeček pěstovat na zahrádkách. Tato účinná bylinka podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a potlačuje nadýmání

Mezi nejznámější bylinky, podporující normální činnost trávicí soustavy a střev, se řadí máta. Tato pěstitelsky nenáročná bylinka pomáhá od různých střevních problémů, poruchách trávení a nechutenství. Díky svým blahodárným účinkům ji nalezneme téměř v každé čajové směsi, podporující trávení. Doporučujeme si však připravit šálek čaje z čerstvé máty a na zimu si listy usušit.

Po zázvoru šáhneme nejčastěji při nachlazení, ale to nejsou jeho jediné zdraví prospěšné účinky. Zázvor navíc podporuje normální funkci trávení a pomáhá při mírných nevolnostech Pokud nemáte po ruce čerstvý kousek kořene, využijte alespoň jeho kandované formy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se