×
Co vás zajímá?

Listopad

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje nám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďme se podívat na měsíc listopad.

Listopad, měsíc, kdy se příroda pomalu schovává pod zimní přikrývku, ale zahrada potřebuje plnou pozornost. Práce nekončí, naopak, čeká vás mnoho úkolů, které jsou klíčové pro úspěšný start příštího jara. Zima blížící se s velkými kroky může rostlinám způsobit mnoho škod, pokud nejsou řádně připravené. To zahrnuje ořezávání, sklízení posledních plodů, čištění a správné uskladnění nástrojů. Příprava na zimu je také kritická pro příští jarní sezónu.

Nezapomeňte na vypuštění vody z hadic, zavlažovacích systémů a nádob, aby nedošlo k jejich poškození mrazem. Pokud jste se  vminulém měsíci nepostarali řádně o trávník, máte poslední šanci na sečení a případné provzdušnění. Trávník však sečte ne větší výšku, aby se přes zimu nepoškodil.

Listopad je ideální pro ořezávání ovocných stromů a keřů, například jabloní, hrušní a brslenů. Sklízí se také poslední plody, jako jsou hrozny, jablka, ořechy, celer, dýně, kapusta, květák, mrkev, pastinák, pór, topinambur, tuřín či zelí. Je ideální čas na výsadbu ozimého česneku. Navíc, pokud máte skleník, můžete pěstovat i salát, špenát nebo ředkvičky.

Nezapomínejte na úklid a údržbu zahradních nástrojů - nejen že prodloužíte jejich životnost, ale také zabráníte roznášení chorob. Zahradu také můžete hnojit kompostem nebo listím, které slouží jako přírodní izolace.

Rostliny potřebují před zimou zvláštní péči. Některé květiny, jako je růže, je lepší přikrýt rašelinou, jiné - jak jsou trvalky - raději přesazujte do květináčů a přes zimu je ukládejte na chráněné místo. Kompostujte listí a připravujte půdu pro jarní setí. Také zkontrolujte, zda na zahradě nejsou škůdci, kteří by přes zimu mohli napáchat škodu.

Listopad je také ideální doba pro výsadbu cibulovin, jako jsou tulipány, duhovice, krokusy, hvězdník, ďáblův jazyk, šťavel, liliochvostce a pryskyřníky, které potěší svými barvami na jaře.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se