×
Co vás zajímá?

Jak správně kompostovat? Na podzim zahrada poskytuje hromady materiálu

Nevíte kam se zahradním odpadem, listím, trávou a dalšími rostlinnými zbytky? Založte si kompost! Z kompostování bude mít užitek vaše zahrada a vy samozřejmě také. Kompostováním zredukujete množství biologického odpadu v domácnosti a navíc získáte hnojivo, které je bohaté na živiny a šetrné k životnímu prostředí.

Při správné péči vám vznikne z kompostu drahocenný humus, který je důležitý pro úrodnost půdy a tím i pro optimální růst rostlin. Zadržuje vodu a dobře provzdušňuje kořeny.

Jak o hromadu zeleného odpadu pečovat?

Stačí málo. Dbejte na dostatečný přísun vzduchu. Kompostu občas dopřejte hrubou vrstvu z mulčovací kůry, klestí, slámy nebo větví – vytvoří vždy trochu místa mezi jednotlivými vrstvami a organismům zprostředkuje přísun kyslíku. Kompost je zapotřebí občas překopat, tedy důkladně promíchat a znovu navrstvit. Vždy dávejte pozor na vlhkost, během delších období dešťů by měl být kompost zakrytý, během sucha příležitostně zalévaný.

Po zhruba 3 měsících stále ještě v rané fázi tlecího procesu budeme mít čerstvý kompost, je možné v něm rozeznat přidané materiály. Je možné ho použít na užitkové rostliny, které vyžadují hodně živin jako např. rajčata, brambory nebo okurky. Citlivým rostlinám však může svou kyselostí spíše uškodit, pozor na to.

Po 6 až 12 měsících vzniká zralý kompost. Je hnědý, skoro černé barvy, cítit po lesní půdě a obsahuje jen několik málo zbytků odpadního materiálu – např. kousky skořápek. Před použitím je dobré ho prosít, pak je ideální přísadou pro všechny travnaté a zahradní plochy, zeleninové záhony nebo jako zemina do květináčů. Je velice výživný, abyste zabránili přehnojení, měl by být vždy zapracován plošně a v přiměřeném množství.

Nejdelším procesem zrání prochází kompostová zemina, která je zcela nezávadná. Zeminu je možné použít na všechny druhy rostlin. Využijete ji nejlépe na jaře nebo v létě. Půdu řádně nakypřete a na 1 m2 rozdělte zhruba 2,5 až 3 litry kompostové zeminy.

Co do kompostu patří a nepatří?

Do kompostu patří – sedlina z kávy a čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny, skořápky od vajec a rostlinný odpad, chlupy a peří z domácích nebo hospodářských zvířat, zahradní odpad jako kusy ze zastřižených stromů, listí a rostlinné zbytky a hnůj.

Pozor, do kompostu nepatří – ryby, maso a pečivo, pleny, sáčky do vysavačů, umělé materiály, zbytky cigaret a popel, tuk a oleje, kořeny a semena z plevele, nemocné rostliny, kámen, kov a kůže.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se