×
Co vás zajímá?

Advent by měl být obdobím klidu a rozjímání, znáte tradice a zvyky, které se k tomuto období pojí? 1. část

Pravým významem adventu je zklidnění a rozjímaní. S dnešním shonem, honbou za dárky, vysmejčením všech koutů v bytě a napečením dvaceti druhů cukroví to nemělo opravdu nic společného. Je to období 4 nedělí před Štědrým večerem. Slovo advent je původem z latiny. “Adventus” znamená v překladu příchod a odkazuje na příchod Spasitele. Původně se v tomto období držel i půst před započetím slavnostního vánočního období, které následuje a začíná hned po západu slunce na Štědrý den. S adventem se pojí mnoho tradic a zvyků, dodržujete některý z nich i vy doma?

Typickým symbolem je adventní věnec. Jsou na něm 4 svíčky a každou adventní neděli se postupně zapaluje o jednu svíčku více. Tři svíčky by měly být fialové nebo modré a jedna růžová. Fialová barva symbolizuje zklidnění a pokání. Růžová je zase barvou radosti a štěstí. Na první adventní neděli se zapaluje, tzv. svíce proroků (je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista). Druhou adventní neděli se zapaluje druhá fialová svíčka, tzv. betlémská (reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky). Třetí adventní neděli se zapaluje růžová svíčka, tzv. pastýřská, která vyjadřuje radost z toho, že půst je téměř u konce. Čtvrtou adventní neděli se zapaluje poslední fialová svíčka, tzv. andělská, která představuje mír a pokoj. Všichni pak uznávají bílou barvu, kterou můžete využít pro svíci číslo pět, která se nedává přímo na věnec, ale vkládá se do jeho středu (na Štědrý den by už adventní věnec neměl stát na stole, ale dává se stranou). Do středu věnce položte talířek a na něj postavte velkou bílou svíci, ta symbolizuje bílé světlo, které prorazilo tmu (přichází světlo, slunce, už se máme zase na co těšit).

Tradice “barborek” a řezání větviček stromů, které pak mohou do Vánoc vyrůst se pojí ke svátku sv. Barbory. Nejčastěji jde o větvičky z třešně, nemusí to však být pravidlem a vhodné jsou například i větvičky kaštanu. Když větvička do Vánoc vykvetla, přinášela do domu štěstí a svobodným dívkám předpovídala svatbu.

U některých oblíbenou u jiných zatracovanou tradicí je Mikuláš s čertem a andělem. Děti, které byly hodné, dostanou sladkosti a dárky, těm, které zlobily, nese jen uhlí a brambory. Věděli jste, že sv. Mikuláš je reálnou postavou, která se narodila na území dnešního Turecka do rodiny rybáře? Potom, co Mikuláš osiřel, rozdal veškerý svůj majetek chudým, je proto symbolem štědrosti. Tradici, jak ji známe dnes, vznikla zhruba v 10. století v Německu. U nás jsou první zmínky o mikulášské nadílce od 14. století.

Nedílnou součástí adventu je také jmelí, jež má přinášet do rodiny štěstí a požehnání, podle keltské tradice ovšem jmelí nese také plodnost. Ti, kteří se pod jmelím políbí, mají zajištěnou vzájemnou lásku do příštích Vánoc.

Nesmíme zapomenout na pečení perníčků. Advent zhruba odpovídá době, kterou tradiční medové perníčky potřebují ke změknutí. V Čechách tato tradice sahá až do 12. století. Perníčky můžete využít i jako ozdoby na stromeček.

V druhé části naleznete zbylé tradice a zvyky, které se s tímto obdobím pojí!

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se