×
Co vás zajímá?

Advent by měl být obdobím klidu a rozjímání, znáte tradice a zvyky, které se k tomuto období pojí? 2. část

V první části článku jste se dozvěděli, že mezi tradice a zvyky adventu patří adventní věnec, řezání větviček stromů, Mikuláš s čertem a andělem, jmelí či pečení perníčků. V této části se zaměříme na zbylé tradice a zvyky, které jistě pozná každý.

Dlouhé čekání na Štědrý den dětem zpříjemní adventní kalendář. Jeho podoba může být různá, jedno mají ale společné, nesmí chybět malinký dáreček na každý den.

Také u vás doma sestavujete betlém? Jde o krásný vánoční zvyk, například v Itálii lidé nezdobí vánoční stromeček a místo něj jsou symbolem Vánoc právě jesličky.

K vánočním tradicím patří samozřejmě vánočka, ta už to má i v názvu. Dříve se do vánoček náhodně zapékali mince, ten, kdo minci v pečivu našel, měl být po celý další rok zdravý a mince mu předpovídala i bohatství. Když se však při pečení vánočka nepovedla a popraskala, značilo to neštěstí.

Ještě v 16. století byl zvyk zdobení vánočního stromečku považován za pohanskou tradici a katolická církev tento zvyk neuznávala. Původně se stromečky do světnice věšely za špičku ke stropu, někdy dokonce špičkou dolů. Stromečky se zdobily perníčky, případně mašlemi, slaměnými ozdobami apod. Stromeček, jak ho známe dnes, je tedy modernější verzí.

V pohanských oslavách slunovratu má svůj původ i pečení cukroví, kdy mělo ochrannou a obřadní funkci, postupně se však stalo slavnostním pokrmem a symbolem rodinné pohody

I mísa s ovocem má svůj tradiční, dnes možná už méně známý význam. Je symbolem poděkování za dobrou úrodu a modlitbou za bohatou úrodu i v příštím roce. K tradičnímu ovoci lze přidat ořechy, sušené ovoce i ovoce tropické jako symbol svátků hojnosti.

Vánoční hvězda, rostlina, jejíž vánoční příběh se začal psát před 200 lety v botanické zahradě ve Filadelfii. Poinsettie jinak také pryšec nádherný pochází ze Střední Ameriky, odkud ji velvyslanec Joel R. Poinsett přivezl před Vánoci roku 1825. Patří k ní příběh chudé dívky, které se zjevil anděl a poradil jí, aby právě narozenému Ježíšovi jako dárek natrhala obyčejný plevel od cesty. Dívka tak učinila a položila rostlinku před oltář v kostele, ta záhy obrazila tmavě červenými listy a stala se krásnou a oslavovanou vánoční hvězdou. Jestliže chcete, aby dlouho vydržela, chraňte ji před průvanem a přemokřením. Nikdy ji nekupujte na trhu, nebo tam, kde delší dobu stojí venku na zimě nebo v průvanu, je teplomilná a chlad jí nesvědčí. Původní zeleno-červená barva jí sluší, ale zajímavé jsou i další vyšlechtěné barevné kombinace, například zelená s bílou, světle růžovou, zlatavě žlutou nebo oranžovou.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se