×
Co vás zajímá?

I uprostřed zimy lze mít na zahradě zářivé květy

Většina dřevin má v zimě vegetační klid a odpočívá, zatímco jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum) obvykle kvete od prosince do února. Zdobit může i vaši zahradu – je popínavý, půdopokryvný, se zářivě žlutými květy a naprosto výjimečný.

Když mu poskytnete vhodné podmínky k růstu, jsou jeho pruty obaleny zlatavými hvězdičkovitými květy natolik, že z dálky může připomínat zlatici, forzýtii (nesprávně zlatý déšť), v plném květu. Je mrazuvzdorný i odolný proti chorobám. Původ má v Tibetu a Číně, kde roste v nadmořské výšce od 800 až do 4500 m na svazích a v horských roklinách.

Jde o nízký poléhavý keř, přesto mohou jeho výhony dorůst až do tří metrů. Na ohebných, zelených, tenkých větvičkách vyrůstají drobné trojčetné lístky. Květy zlatožluté barvy se objevují na holých prutech postupně od prosince do února. Větvičky dotýkající se země snadno zakořeňují a jeden jediný keř se může rozrůst do velké plochy. Kvete na jednoletých výhonech, po odkvětu jej zkrátíme zhruba o třetinu délky.

Stanoviště jasmín nahokvětý vyžaduje na plném slunci, a pokud ho nemá dostatek, špatně kvete a je slabší. Lze pěstovat téměř v jakékoliv půdě, příliš vybíravý není, snese dokonce i horší jílovitou, ideální je však písčitohlinitá. Dobře snáší i znečištěné ovzduší.

Vysadíte-li keř nad okrasnou kamennou zídku, výhony budou volně přepadat a v květu připraví nádhernou podívanou. Keř vynikne i v kombinaci s okrasnou mříží nebo treláží. Jasmín lze dobře tvarovat – ohýbat a vyvazovat do vertikálního či horizontálního směru.

Jasmín nahokvětý můžete dokonce využít i jako náhradu trávníku v místech, kde není možné trávu vysít nebo ji udržovat, snese totiž i občasné sešlapání.

Do skalek a na záhonky s nízkými, pomalu rostoucími druhy se však nehodí, protože roste poměrně rychle a pro subtilnější druhy by představoval příliš agresivní konkurenci.

Pozor, na rozdíl od bílých květů jasmínu pravého (Jasminum officinale) jasmín nahokvětý nevoní, a navíc jasmín pravý v našich podmínkách venku vůbec pěstovat nelze. Nepravým jasmínem lidově nazýván pustoryl věncový, koncem jara a začátkem léta krásně kvetoucí a omamně vonící keř. Pravý jasmín lze u nás pěstovat nejvýše jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu, pochází totiž z Jižní Asie a mráz by na rozdíl od otužilého tibetského příbuzného, nepřežil.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se