×

Rakytník řešetlákový a jeho léčebná síla

Jedna oranžová bobule tohoto ovocného keře obsahuje denní doporučenou dávku vitaminu C pro zvýšení vaší imunity v zimních měsících.

Co rakytník obsahuje a jaké léčivé látek jsou v něm obsažené?

Obsahuje vitamin C a P. Vitamin P nejenom posiluje kapiláry cév, ale také svojí přítomností zabraňuje rozkladu vitaminu C a zvyšuje jeho působení. Touto skutečností se vysvětluje vysoká odolnost vitaminu C v plodech rakytníku, který se dobře uchovává i při sušení a tepelném zpracování. Rakytník obsahuje v průměru až 24x více vitaminu C než citrón a 18x více než kiwi.

Rakytník obsahuje vitamin E a K. Vitamin E omlazuje a regeneruje pokožku, ovlivňuje růst tkání, působí na plodnost a srdeční problémy, neutralizuje volné radikály. Vitamin K zvyšuje srážlivost krve, jeho nedostatek vede k poruchám srážlivosti krve, krvácení z různých orgánů a tkání a tvorbě modřin.

Dále obsahuje provitamin A neboli beta karoten a provitamin D. V organizmu se mění na vitamin A, má antioxidační účinky, snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá zlepšovat zrak, funkci plic, tlustého střeva, prostaty a mozku. Množství karotenu (provitaminu) je několikrát vyšší než v mrkvi a tykvi. Provitamin D v organizmu se přeměňuje na další druhy vitaminu D. Je nezbytnou součástí v době růstu dětí, podporuje růst kostí a posiluje je ve stáří.

V neposlední řadě nalezneme v rakytníku třísloviny. Mají schopnost účinně působit při průjmech a krvácení v trávicím ústrojí. Celkově napomáhají při zánětech v žaludku a střevech, při zevním použití na kůži a sliznice mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek. V menším množství jsou účinné látky obsaženy i v listech.

Pěstování

Pro rakytník vyberte slunečné stanoviště. Poroste i na kamenitých a písčitých půdách, které by měly mít spíše zásaditou nebo neutrální reakci. Vhodný je k pěstování na svazích, které zpevňuje hluboko sahajícími kořeny. Jedná se o dvoudomou rostlinu. Pohlaví se rozpozná až u čtyřletých sazenic. Pupeny samčích rostlin raší hustěji a jsou větší. Aby byla úroda bohatá pěstujte ho ve skupinkách, kde převažují samičí rostliny. Plody dozrávají v září až říjnu. Se sklizní neotálejte, v přezrálých plodech se snižuje obsah hodnotných látek.

Jeho plody se mohou jíst čerstvé, nebo se dají využít k přípravě smoothie, výrobě sirupu nebo marmelády. Povařením nejen sušených plodů, ale i listů a kůry je možné připravit čaj.

Tag: rakytník
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se