×
Co vás zajímá?

Jiřiny, květiny našich babiček

Jiřiny patří mezi letní i podzimní klasiku. Mnohé pěstitele zaujmou především svou nádherou a rozmanitostí květů. Na trhu se objevují stále nové a nové odrůdy, takže výběr je opravdu pestrý. Dlouhá je i doba jejich kvetení. Nakvétají v červenci a květy zničí až první mrazíky. Díky tomu patří již více než 150 let k nejoblíbenějším zahradním květinám. Ale hlízy je nutné na podzim vyrýt ze záhonů a správně zazimovat. Při nevhodném zimování snadno zplesniví, shnijí či naopak seschnou. Za trochu péče se vám ale v létě odvděčí svými květy.

Jiřinky jsou značně citlivé na mráz, důležitý je tak správný čas výsadby. Pokud jarní mrazíky popálí čerstvě rašící výhonky, růst se na docela dlouhou dobu zastaví. Hlízy se z tohoto důvodu sází raději až po „zmrzlých“, tedy nejdříve v polovině května v rozestupech 50–100 cm podle vzrůstnosti druhu a asi 10–15 cm hluboko. Půdy mají rády propustné, hlinitopísčité, výživné na slunném stanovišti, chráněném před prudkým větrem. Od začátku jim poskytněte oporu, kam je budete postupem času vyvazovat, aby se nepolámaly.

Když výhony dosáhnou 20–30 cm, zachovejte 3–4 nejsilnější a ostatní se vyštípnou. Díky tomu podpoříte brzké, bohaté a dlouhodobé kvetení, i kvalitu květů. Rostlina by se jinak vysilovala tvorbou listů. Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy. Jestliže chcete využívat jiřinky i k řezu, ponechte pouze vrcholový květ a postranní poupata vyštípněte. Hnojte každý týden až do poloviny srpna hnojivy pro zahradní květiny. Rostliny sice kvetou až do prvních mrazíků, ale pozdější hnojení by vedlo k narůstání hlíz i na podzim a ty by před zimou nestačily vyzrát.

Pro sklizeň hlíz je vhodná doba, kdy není půda příliš mokrá, aby se z nich lehce dala odstranit hlína. Ze země se vyjmou nejlépe rycími vidlemi, rýčem by se mohli poškodit. Poté se uloží na týden nebo dva na místo, které je suché, vzdušné a chráněné před mrazem. Hlízy poté uložte na chladné místo do směsi rašeliny a písku nebo jenom do písku. Teplota pro přezimování hlíz je mezi 4–6 °C. Místnost by měla být vzdušná a dobře větratelná. Čas od času jiřinky přes zimu zkontrolujte.

Pokud hlízy hnijí a plesniví, můžeme se pokusit o nápravu. Špatnou a poškozenou část hlízy ostrým nožem odkrojte a místo řezu zasypte práškem z dřevěného uhlí a místo nechte proschnout. Hlíza by se měla zacelit, místo řezu zaschnout a na jaře normálně růst. V případě, že úplně vyschly, můžete zkusit vodní lázeň z vlažné vody. Za pár hodin je přivede do lepší kondice a potom obyčejně bez problémů zasazeny v zemi vyrostou.

Tag: Jiřiny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se