×
Co vás zajímá?

Aksamitníky - nenáročné a vděčné

Jsou krásné, nepotřebují téměř žádnou péči a na jejich květy se lze spolehnout po celé léto. Navíc mohou zahradu ochránit před některými škůdci.

Aksamitníky neboli afrikány patří do skupiny květin, které kvetou do zámrazu. Původní domovinu mají ve Střední Americe, v Guatemale a Mexiku. V evropských zemích se pěstují přibližně od konce 18. století.

V březnu, nejpozději v dubnu si můžete vysít semena. Vyséváme je do běžného zahradního substrátu a zakryjeme slabou vrstvou zeminy. Nevysévejte je příliš hustě, nebudete muset rostlinky ani přepichovat a snadno je pak přesadíte přímo z výsevné misky na stanoviště. Avšak rozsazením rostlinek samostatně do květináčů poté, co se na vyklíčené rostlince objeví pravé listy, získáte skutečně pěkné bohaté sazenice. Rostliny rostou rychle, pro předpěstování sadby proto stačí zhruba měsíc. Ven je vysadíme po ledových mužích, nejdříve tedy po půlce května. Vyhovuje jim slunečné stanoviště, porostou ale i v polostínu. Sejeme-­li přímo na záhon, doporučujeme semena vysévat do řádků 30 cm vzdálených od sebe a do hloubky 1,5–2 cm. Půda by měla být rovnoměrně vlhká. Po vzejití rostlinky vyjednotíme. Afrikány se snadno vysemeňuji a tak mohou růst na jednom místě i několik sezón.

Rostliny můžeme pěstovat jak na záhonech, tak i v truhlících, hodí se pro osázení celých ploch i na obruby. V truhlících se dobře kombinují s řadou dalších květin, pěkný kontrast vytvoří žluté květy s fialovými zvonky nebo violkami. Oranžové afrikány můžeme zkombinovat např. s červeně kvetoucí šalvějí. Afrikány odpuzují některé škůdce. Vysaďte je tedy tam, kde bojujete s háďátky, prý odpuzuje také mšice a komáry.

Základní skupiny

Afrikány náleží k rodu, který zahrnuje asi 50 druhů vzpřímených, silně aromatických bylin keříčkovitého vzrůstu. Rozdělit je můžeme do třech základních skupin.

Aksamitník rozkladitý rozlišujeme na jednoduché a plnokvěté. Jedná se o nejrozšířenější druh, který tvoří nízké široce větvené keříky s hluboce vykrojenými listy. Rostlina skvěle vynikne na obrubách záhonů a cestiček.

Aksamitník vzpřímený má květy o průměru 5–10 cm. Některé kultivary dorůstají značných výšek, přibližně 60–80 cm. Některé jsou zase nízké a hodí se do pěstebních nádob.

Aksamitník drobnokvětý má bohatě větvené keříky obsypané drobnými kvítky. Vyznačují se časným jarním kvetením až do prvních mrazíků. Krásně vypadá ve smíšených záhonech, jako obruba záhonů i v truhlíku společně s doprovodnými květinami.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se