×
Co vás zajímá?

Univerzální máta

Máty je vyšlechtěno a pěstuje se mnoho druhů, kříženců a kultivarů. Vůně, chuť i vzhled je tak díky tomu velmi rozmanitý. Poroste jak v nádobě, tak i v záhonu, kde se může časem stát i obtížným plevelem, pokud ji neusměrňujete v růstu.

Nejdůležitější složkou máty je menthol, i když charakteristickou vůni mátových lístků spoluvytváří i další silice, které podtrhují její typickou chuť a aroma. Rostliny jsou bohaté na třísloviny.

Listy máty se sbírají průběžně od počátku nakvétání. Pokud nepěstujete mátu doma v květináči, doporučujeme si ji přes léto nasušit. Z těch si v zimních měsících můžete uvařit aromatický mátový čaj. Sušte je v zatemněných a dobře větratelných prostorách při teplotě do 35 °C, které zaručí zachování aromatických složek máty.

V kuchyni je velmi univerzální a využijete ji jak při přípravě slaných, tak i sladkých pokrmů. Můžete ji přidat do různých míchaných zeleninových a ovocných salátů, nádivek, jogurtových zálivek, masitých pokrmů např. arabské kuchyně apod. V letním období je osvěžující jemně nasekaná máta v různých míchaných nápojích. Dovedete si představit takové mojito bez máty? Mátový olej se používá při výrobě likérů, cukrovinek, žvýkaček i zmrzliny. Žvýkání čerstvých listů osvěží dech lépe než peprmintová žvýkačka.

Máta má navíc i dezinfekční účinky, podporuje tvorbu žluči a napomáhá tak trávení. Zmírňuje nadýmání, uvolňuje křeče v trávicím traktu a léčí záněty horních dýchacích cest. Posiluje a povzbuzuje celkový organismus, odbourává stres a pomáhá s problémy s usínáním.

Náš tip

Při rýmě a zánětech průdušek vhoďte pár lístku máty do vařící vody, poté inhalujte vzniklé siličnaté páry, které mají uvolňující a desinfekční efekt.

Přidáme-li odvar z máty do koupele, pomůže nám to při hojení různých kožních ekzémů.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se