×
Co vás zajímá?

Vše o paprikách (část 2.)

V první části našeho článku jsme si řekli něco málo o historii paprik a o jejich pozitivních účincích na lidský organismus. Teď se podíváme na to, jak si tuto nízkokalorickou zeleninu vypěstovat doma!

Semena paprik je vhodné vysévat již od poloviny ledna, nejpozději v únoru, protože mají dlouhou vegetační dobu. Před výsevem semena namočte, abyste urychlili klíčení. Vysévejte do lehkého substrátu – výsevní substrát smíchaný s perlitem nebo do jiffů (rašelinových tablet). Klíčícím rostlinám je potřeba poskytnout dostatek tepla (ideálně mezi 25–28 °C) a světla. Pokud je okenní parapet orientovaný na jih či východ, je to ideální, světlo by neměla ubírat ani záclona. Když se vytvoří dva pravé lístky, rostlinky přepichujte do samostatných květináčků.

Pěstovat ve skleníku nebo na venkovním záhoně?

Paprika je teplomilnou zeleninou poměrně náročnou na pěstování. Potřebuje půdy bohaté na živiny, vláhu a teplo.

Jeden ze známých pěstitelů paprik doporučuje následující postup při výsadbě. Vykopat dvojřádky – vždy dva řádky ve vzdálenosti 40 cm, pak 80 cm mezera a další dvojřádek. Všechny je řádně prolít vodou, vláha by měla dosahovat asi 40 cm hluboko. Kombinované hnojivo a hnůj podpoří dobrý start paprik. V jednom řádku umístěte rostliny po 35 cm. Sázejte je střídavě "cikcak" tak, aby v mezeře mezi dvěma paprikami byla jedna rostlina z druhého řádku. Až vyrostou, budou se papriky svými korunami podpírat. První květ nebo plod utrhněte. Bere si pro sebe příliš mnoho živin a ostatní se vyvíjejí hůře. Vhodné je také očistit spodní polovinu lodyhy a přisypat zeminu, asi 10 cm, paprice tak zesílí kmen a zhoustnou jí kořeny.

Venkovní záhon

Polní pěstování se daří jen v teplých oblastech na slunných a chráněných polohách. Ideální poloha stanoviště bude u jižně orientované zdi. Na záhony se sazeničky vysazují až v druhé polovině května, kdy nehrozí přízemní mrazíky. Před výsadbou (alespoň tři až čtyři týdny) je připravený záhon vhodné přikrýt černou mulčovací fólii, která napomůže prohřátí půdy. Na záhoně ji lze ponechat i dále, a sazenice vsadit do otvorů v ní vystřižených. Bude bránit v růstu plevelům a pomáhat udržet teplo. Použít můžete i jiné mulčovací materiály. Zpočátku je lepší umístit nad rostliny fóliový kryt, skleněné zvony, nebo je překrýt bílou netkanou textilií, což je nejjednodušší řešení. Většinou je možné pěstovat je i v nádobách (dostatečně prostorných a hlubokých) na terase či balkonu.

Skleník nebo fóliovník

Aby se květy paprik lépe opylily, je dobré kvetoucími rostlinami občas zatřást, nebo pyl přenášet štětečkem z květu na květ. Plodů se v teplém skleníkovém klima dočkáte dříve. Papriky zde nejsou napadány houbovými chorobami, protože jsou zde chráněny před deštěm.

Papriky potřebují ke svému růstu pravidelnou zálivku tak, aby byl substrát stále mírně vlhký (nikoli přemokřený). Dostatek vláhy potřebuje rostlina zejména v době, když se tvoří plody, aby byly velké, šťavnaté a nezasychaly jim špičky. Teprve při teplotě nad 18 °C, začnou papriky nasazovat plody. Výživná půda a pravidelné přihnojování napomůže k bohaté úrodě. Při nasazování plodů je vhodné hnojivo s vyšším obsahem draslíku a trocha vyzrálého kompostu. Nevhodná jsou dusíkatá hnojiva, která zbytečně podporují tvorbu listů.

Tag: Papriky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se