×
Co vás zajímá?

Rozdíl mezi keříčkovou a tyčkovou fazolí

Fazole jsou pěstitelsky nenáročnou zeleninou, kterou do Evropy dovezli kolonizátoři z Ameriky. Do rodu fazolí se se řadí přibližně 50 druhů, které se liší nejen svou výškou, ale také barvou fazolí – od zelené, fialové, přes žlutou až bílou. Tato nejvýznamnější luštěnina obsahuje velké množství kvalitních bílkovin a vlákniny. Dále obsahuje vitamíny A, B, C a E, vápník, draslík, jod, fosfor, hořčík, železo a sodík. Fazole je také velmi významným zdrojem kyseliny listové.

Fazole se dělí na dvě větší skupiny – fazole keříčkové a tyčkové. Jaký je rozdíl mezi těmito skupinami?

Keříčkové fazole

Pěstují se zejména pro celé lusky než pro semena. Mají mnohem lahodnější chuť a nemají tuhá vlákna, tudíž se před konzumací nemusí tolik upravovat. Rostlina se nepne a k jejímu pěstování není potřeba opora. Některé kultivary lze pěstovat také ve větších pěstebních nádobách na balkoně či terase. Mají mnohem nižší nároky na živiny, ale v příliš chudé půdě tolik neporostou. Vyznačují se velmi rychlým růstem, díky tomu nejsou příliš náchylné na choroby a škůdce. Velmi pozitivní na pěstování keříčkových fazolí je, že obohacují půdu o cenné látky. Můžete vybírat z kultivarů se zelenými, žlutými či fialovými fazolkami.

Fazole keříčková Filetty je pro svou dlouhodobou sklizeň velmi oblíbenou odrůdou. Její zelené lusky dorůstají do délky 12–14 cm a jsou vhodné i k zamrazení. Jedná se o středně ranou odrůdu, která zpravidla nepřesahuje výšku 40 cm.

BIO Fazole fialová Teepee byla vypěstována v rámci ekologického zemědělství dle platných norem EU. Jedná se o ranou odrůdu, jejíž lusky dorůstají do délky 12–15 cm. Chutné a křehké lusky mají sytě fialovou barvu. Velkou výhodou odrůdy je, že její lusky rostou nad listy a díky tomu je jejich sklizeň mnohem jednodušší.

Tyčkové fazole

Tyčková neboli také pnoucí fazole je na pěstování nenáročná. Důležité je rostlině zajistit dostatečnou oporu, jelikož může dosahovat výšky 2–4 metry. Díky tomu však nezabírají tolik prostoru a lze je pěstovat také na balkoně či terase. Jejich výhodou je především snadnější sklizeň fazolí, které však uzrávají mnohem déle než keříčkové fazole. Na rozdíl od keříčkových fazolí lze lusky tyčkových sklízet postupně a není potřeba semena vysévat v několika termínech. Některé kultivary lze pěstovat také k dekorativním účelům.

Fazole Neckarkönigin je velmi oblíbenou odrůdou tyčkové fazole, jejíž lusky mají délku 28–30 cm. Mají tmavě zelenou barvu, jsou masité, bezvláknité a vhodné k zamrazení

BIO Fazole Blauhilde byla vypěstována v rámci ekologického zemědělství dle platných norem EU. Jedná se o ranou odrůdu, která získala ocenění nadací ProSpecieRara. Tato nadace se zaměřuje na zachování a pěstování tradičních odrůd. Odrůda je vhodná i k polnímu pěstování. Vyznačuje se velmi vysokou výnosností masitých modrofialových lusků válcovitého tvaru.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se