×
Co vás zajímá?

Jak chránit broskvoně před kadeřavostí?

Napadení stromů houbou nelze příliš předcházet – vhodné je vysadit méně náchylné odrůdy a při silném napadení a významném oslabení stromů podporovat rychlou regeneraci listové plochy přihnojením ledkem vápenatým a závlahou. Otrhávání napadených listů není významné.

Onemocnění způsobuje houba Taphrina deformans. Přezimuje hlavně v korunách stromů, na větvích nebo v menší míře za šupinami pupenů ve formě blastospor, které infikují mladé rašící listy již v nejranějších stadiích. Mohou být infikovány pouze mladé nerozvinuté listy do délky 10–15 mm. Na listech, které jsou napadené, se již během května objeví zprvu mírně, později nápadně vypouklé světlezelené nebo červené puchýře, listové čepele zkadeří a deformují se, listy uschnou a opadají, silně napadené letorosty přestanou růst, deformují se a praskají, jejich vegetační vrcholy zasychají. Houbou jsou napadány broskvoně v chladnějších a vlhčích oblastech (v době, kdy jsou větve a pupeny vlhké po deštích), a to už při teplotách 6 °C, optimální teploty pro infekci a vývoj houby jsou 20–22 °C.

Již na podzim je vhodné stromy postříkat např. Sulkou. Na jaře, v počátečních fázích nalévání pupenů (tedy v době, kdy začíná kvést líska), zvolte ochranu fungicidy, která je velmi účinná. Pozor, toto období je jen velmi krátké! Pokud poté následuje teplé počasí, broskvoně se rychle vyvíjejí, období infekce je krátké (2–3 týdny) a zpravidla stačí jedno až dvě ošetření. Za chladného a deštivého počasí stromy raší pomaleji a rozvlekle a pro infekci vhodné období se může prodloužit na 5–6 týdnů, ošetření je tedy třeba opakovat vícekrát.

Pro základní a opakované ošetření v počátečních fázích rašení jsou vhodné měďnaté fungicidy (například Kuprikol 50, Champion 50 WP, Cuprocaffaro, Funguran–OH 50 WP), později se mohou objevit projevy fytotoxicity a popálené listy opadají. Pro následná ošetření při dlouhém infekčním období lze použít Delan 70 WG, Delan 700 WDG, Delan 750 SC, Dithane M 45 nebo Dithane DG Neotec, Novozir MN 80 New, Syllit 65 WP.

K postřiku si vyberte spíše dopolední hodiny bezmrazých dnů, postřiková kapalina musí pupeny jednoletých výhonů i povrch větví v celé koruně dokonale pokrýt a následně zaschnout, nikoliv zmrznout.

Pozdější zásahy proti kadeřavosti nebudou mít jakýkoliv smysl, pokud stromy neošetříte v raných fázích nalévání pupenů!

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se