×
Co vás zajímá?

Mšice, píďalky a pilatky škodí nejen na ovocných stromech

Škůdci v zahradě jsou noční můrou každého zahrádkáře, zvláště když se přemnoží. Škůdci při přemnožení dovedou potrápit i vzrostlé dřeviny, ačkoli se jedná o maličký hmyz a zahrádkář by měl vždy včas zasáhnout vhodným ochranným postřikem.

Mšice na jehličnanech (Liosomaphis abietina) a ovocných dřevinách

Mšice mohou poškozovat nejen ovocné dřeviny, ale i okrasné jehličnany. Na jaře se nejdříve na starších jehlicích objeví žluté skvrny, pak jehlice hnědnou a opadávají. Mšice sají na spodní straně jehlic čerstvých výhonů. Jsou velké asi 1–1,8 mm, přezimují ve stadiu vajíčka. Napadají smrky, jedle, borovice i modříny. V příhodných životních podmínkách může dojít k velmi rychlému namnožení škůdců během krátké doby.

Na zahradě je potřeba podporovat slunéčka, přirozené nepřátele mšice. Slunéčka a jejich larvy dovedou těchto škůdců zlikvidovat obrovské množství.

Vhodným přípravkem k likvidaci přemnožených škůdců je Pirimor 50 WG, Calypso 480 SC nebo Mospilan 20 SP. Postřik by se neměl aplikovat do květů, není vhodné stříkat za přímého slunečního svitu či před deštěm.

Píďalka (Boarmia consortaria)

Zelenohnědé housenky, píďalky, ožírají listy skořápkatého ovoce. Jsou k poznání podle typického pohybu, podle nějž dostaly své jméno. Jejich výskyt je ve dvou generacích od května do srpna – motýli létají v dubnu až květnu a letní generace v červnu až červenci. Když se přemnoží, housenky dokáží silně zdecimovat listové plochy.

K ochraně je možné použít biologický přípravek Biobit, který aplikujte v období počátečního vývoje housenek, ty po jeho pozření ustávají během několika hodin v žíru a do dvou dnů hynou. Z chemických přípravků pak Calypso 480 SC.

Pilatka (Croesus septentrionalis)

Housenky pilatky mají černou hlavu a žlutozelené až modrozelené tělo, jsou dlouhé asi 22 mm. Housenky ožírají listy od okrajů. Jejich výskyt je také ve dvou generacích – dospělci jarní generace létají v květnu až červnu, letní generace pak v srpnu. Aby se zakuklili, zalézají do půdy, kde se kuklí v podlouhlém, hnědém zápředku. Při malém výskytu stačí mechanické odstranění housenek, jinak proveďte postřik, který aplikujte v období počátečního vývoje housenek. Přípravky můžete využít stejné jako u píďalek.

Ochranu lze provést přípravky Agrion Delta, Pirimor 25 WG, Fast M nebo Mospilan 20 SP W, okamžitě při zjištění prvního výskytu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se