×
Co vás zajímá?

Obří solitér i jako živý plot - pěstujte bambusy

Od nizoučkých přes několikametrové obry, bambusů je velké množství druhů. Lze až těžko uvěřit, že podobně jako lipnice, pýr nebo psárka i bambusy patří mezi vytrvalé traviny z čeledi lipnicovitých.

Bambus pochází zejména z tropů a subtropů jižní Asie a Ameriky. V Evropě se poprvé objevil v 18. století a dovezli jej mořeplavci, kteří z Asie dováželi koření a tropické rostliny především do Holandska, Anglie a Portugalska. Odtud se později dostal i k nám. Mnohé druhy se díky svému širokému využití pěstují kulturně, jako surovina pro výrobu košů, rohoží, vějířů, nábytku, kuchyňského náčiní, hudebních nástrojů, nádob či textilu. Bambusové výhonky druhu Phyllostachysbambusoides se s oblibou používají v čínské a japonské kuchyni.

Bambusy vyžadují výživnou, dobře propustnou půdu a před větrem chráněná stanoviště. Nevhodná je písčitá půda stejně jako půda těžká a jílovitá. Snáší občasné sucho, ale v neustále vyschlém substrátu se bambusu dařit nebude. Těžko se také vyrovná s přemokřením a nedostatkem vzduchu. Nezbytné je vytvořit alespoň dvaceticentimetrovou drenážní vrstvu, tam, kde je vysoká hladina spodní vody a půda s vysokým obsahem jílu. Nutná je pravidelná zálivka! Při pěstování bambusů je kritickým obdobím zima. Bambusům nevadí mrazy, ale sucho. Jsou to stálezelené rostliny a v zimě odpařují více vody než opadavé druhy. Zalévejte je proto ve dnech, kdy teploty vystoupí nad nulu a půda trochu rozmrzne. Není nutná jiná zimní ochrana, ale nastýlka z chvojí či štěpků nebo netkaná textilie nemůže nikdy uškodit.

Vyberte si správný druh

Podle růstu se bambusy dělí v podstatě na dvě základní typové skupiny. Rostliny, které vyrůstají v trsech, nebo výběžkaté.

Trsnaté druhy bambusů jsou vhodné i do menších zahrad. Obrůstají listy již od země a nepotřebují kořenové zábrany proti nekontrolovanému rozrůstání.

Výběžkaté, svými rhizomyse velmi rychle rozšiřují do svého okolí, vyžadují většinou vymezení prostoru speciální protikořenovou 1–2 mm silnou fólií sahající do hloubky 70 cm. Za čas jsou výběžkaté rostliny schopné porůst větší plochy a vytvořit tak malé bambusové lesíky či houštinky.

U nás patří k nejpěstovanějším rod bambusu Fargesia. Vykvétá v zatím neznámých cyklech od 100 do 190 let a poté odumírá celá rostlina. V našich podmínkách se fargesiím daří na stíněných místech.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se