×
Co vás zajímá?

Méně nápadné cibuloviny kvetoucí brzy z jara

Často rozkvétají ještě pod posledními zbytky sněhu, mráz a sníh jim však neublíží. Nejznámější z cibulovin kvetoucích na jaře jsou asi narcisy a tulipány. Existují však méně nápadné, ale také velmi atraktivní druhy drobnějších cibulovin, které by ve vaší zahradě neměly chybět.

Krokus

    Krokus, nazývaný také jako šafrán, patří do čeledi kosatcovitých. Téměř všechny krokusy z více než osmdesáti druhů kvetou časně zjara, v období mezi březnem a koncem dubna. Krokusy skvěle ozdobí okraje záhonů, skalky nebo je můžete pěstovat v přenosných nádobách.

    Rostlina dorůstá výšky převážně okolo 10 cm. Vyžaduje slunečné stanoviště, nevadí ji ani mírný polostín. Půda by měla být písčitá až kamenitá. Můžete vybírat různé barevné kombinace krokusů – od bílé přes žlutou, modrou až po fialovou, některé kultivary mají dokonce květy žíhané.

    Bledule

      Bledule v dnešní době ve volné přírodě rostou jen na některých místech, jedná se totiž o přísně chráněnou rostlinu. Bledule jsou nenáročné, pokud jim dopřejete vhodné podmínky, samy se rozrůstají a brzy vytvoří velké porosty. 

      Dosahuje výšky přibližně 15–20 cm. Má ráda polostín a výživnou, vlhkou půdu. V zimě rostlinu chráníme vrstvou slámy nebo listí. Bledule kvetou v období březen–duben a vytvářejí čistě bílé květy s žluto-zelenými skvrnkami.

      Kosatec

        Latinský název kosatce 'Iris' pochází od řecké bohyně duhy. Toto pojmenování získal díky své pestrobarevností květů. U nás se jedná o jednu z nejoblíbenějších okrasných cibulovin. Rostlina je nenáročná a hodí se do skalek, na suché záhony, do popředí trvalkových skupin nebo do přenosných nádob.

        Rostlina dosahuje výšky 20–30 cm. Má ráda slunné stanoviště a propustnou půdu. Nejčastěji se můžete setkat s květy bílé, žluté, modré nebo modro-bílé barvy. Z květů se můžete těšit v dubnu a květnu.

        Puškinie

          Puškinie je nenáročná okrasná cibulovina, která se při vhodných podmínkách dobře rozrůstá. Hodí se nejen do skalek, trávníků a okrajích křovin, ale také do menších skupinových výsadeb, mezi polštářově rostoucí trvalky nebo pod řidší stromy. Puškinie skvěle zakryje nevzhledné venkovní plochy.

          Rostlina dosahuje výšky 15–20 cm. Vyžaduje polostín a lehčí, humózní půdu. Kvete v průběhu března a dubna. Vybírat můžete z kultivaru s bílými květy či světle modrými s tmavším proužkem.

          Modřenec

            Modřenec je původem ze Středozemí, avšak některé druhy pochází z Turecka. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vynikne ve skalce, v přenosných nádobách, na okrajích záhonů nebo jako podsadba keřů a stromů.

            Rostlina dosahuje výšky kolem 15 cm. Má ráda slunné stanoviště, ale nevadí jí ani polostín. Půda by měla být během růstu vlhčí, po zatažení sušší. Modřenec má nejčastěji barvu květů modrou či bílou, ale existují i odrůdy, které kvetou růžově či fialově. Rostlina kvete v průběhu března a dubna.

            Ladonička

              Ladonička je méně známá okrasná cibulovina, která je na pěstování nenáročná. Rostlina je vhodná pro pěstování ve skalkách, okrasných záhonech i přenosných nádobách.

              Dorůstá do výšky 15–30 cm. Vyžaduje slunné až polostinné stanoviště, optimálně pod keři nebo stromy s dobře propustnou půdou, jinak zahnívá. Květy jsou nejčastěji v tónech modré, ale existují i kultivary s bílými či růžovými květy. Kvete v průběhu dubna a května.

              Podobné články

              Menu

              Menu

              Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

              Přihlásit se