×
Co vás zajímá?

Pěstujeme v nádobách

Nevlastníte zahradu, ale jen malý balkon, či terasu? Netruchlete. I vy můžete pěstovat bylinky, okrasné rostliny, zeleninu, ale i třeba ovocné stromky. Nabídka různých truhlíků, nádob a kontejnerů je opravdu široká. Různé nádoby dodají zase jiné kouzlo i zahradě.

Jaký vybrat tvar a barvu nádob?

Kromě našeho vkusu jsou při volbě tvaru důležité i požadavky rostliny. Tvar nádoby také rozhoduje o tom, jak stabilní rostlina v nádobě bude. Čím je nádoba vyšší a užší, tím snáze se převrhne. Široké mísy a květináče s rovnými stěnami jsou stabilnější, než vysoké nádoby s okrajem širším než dno.

Vysoké nádoby budou svědčit druhům, které mají rády kořeny v chladnu a zakládají hluboko, např. plaménky, zakrslé ovocné stromky, jehličnany, kapradiny, lilie. Vyniknou v nich také plazivé rostliny, které budou přepadávat přes jejich okraje, např. převislé muškáty, petúnie, břečťan, barvínek, molice, vrbina či aromatický popenec.

Nižším suchomilným rostlinám vyhovují mělké nádoby, kterým nevadí prohřátí substrátu – skalničkám, sukulentům, nízkým a plazivým aromatickým bylinkám, travinám a cibulovinám.

Nádoba by v každém případě měla mít dostatečný prostor pro kořeny rostliny, měla by mít přepadový odtokový otvor pro dny, kdy na rostliny bude několik dnů intenzivně pršet. Vysazujete-li do nádob rostliny přezimující venku, měl by být květináč mrazuvzdorný. Počasí je nevyzpytatelné, takže by nádoba měla být dostatečně stabilní, aby jí ani silný vítr neporazil a rostliny se nepolámaly.

Náš tip

Hranaté nádoby vám ušetří místo, zvláště pokud stojí u stěny.

Barva zvolených nádob je vkusem každého, ale myslete na to, že nádoby by měly nechat květiny vyniknout. V jednobarevném provedení či pozvolném tónování ani výrazné odstíny krásu rostlin nezastřou, zvláště pak, když jsou vhodně zkombinované.

Unavené oči těší a uklidňuje soulad barvy květů a pěstební nádoby. Opačná kombinace, např. sytě modrá a tyrkysová barva nádoby, dá vyniknout červeným, růžovým a oranžovým, tedy kontrastně zbarveným květům.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se