×
Co vás zajímá?

Hnojení zahrady na podzim

Nejen v době růstu, kvetení a při tvorbě plodů potřebují rostliny dostatek živin. Aby úspěšně přezimovaly a nebyly po sezóně vyčerpané, je třeba o ně pečovat i na podzim a připravit je na dlouhé zimní období. Musíte jim i nyní dodat přiměřenou výživu. Platí tady důležitá zásada – kolik živin rostlina odebere, tolik jich musíte do půdy dodat.

Pro podzimní hnojení jsou vhodná hnojiva bohatá na draslík (K), který zvyšuje pevnost a odolnost rostlinných pletiv, čímž se eliminuje poškození mrazem v průběhu zimy a vytváří se tak dobré předpoklady pro úspěšné přezimování. Mimo jiné vyšší obsah draslíku zvyšuje odolnost porostu proti původcům houbových chorob (např. plísni sněžné). Nezbytnou složkou podzimních hnojiv je hořčík (Mg), který zabraňuje předčasnému žloutnutí listů a hnědnutí jehlic. Pro dodání hořčíku rostlinám se používá i hořká sůl, kterou je možné zakoupit jak v krystalické, tak i v tekuté formě.

Na podzim je nutné růst omezit až zastavit a podpořit vyzrávání rostlinných pletiv. Vyhnout se tak musíte hnojivům bohatým na dusík (N), je potřeba proto pro výživu rostlin v tomto období vybírat hnojiva s označením podzim. K dispozici jsou dnes podzimní hnojiva vhodná pro různé skupiny rostlin.

Příprava půdy a podzimní hnojení

Po sklizni půdu pořádně prokypřete a doplňte vyčerpané živiny. K tomuto účelu jsou vhodná i čistě přírodní, organická hnojiva, např. koňský nebo kravský hnůj, slepičí hnůj, případně jejich kombinace a varianty nebo druhy určené speciálně pro podzimní hnojení, například s guánem. Tyto granuláty jsou snadno aplikovatelné a manipulace s nimi velmi pohodlná. Hnojiva vytvoří v půdě potřebný humus, dodají nové živiny, podporují půdní mikroorganismy a pečují nejen o rostliny, ale i o dlouhodobé zdraví a úrodnost půdy. Odměřené množství se pohází po záhonech, zapraví do půdy a zalije se. Takto ošetřená půda je tak připravena na další zahrádkářskou sezónu. 

Sklizené záhony je vhodné na podzim také dezinfikovat dusíkatým vápnem.

Při podzimních výsadbách, pro přihrnutí k růžím, jahodám a dalším rostlinám jako výživa, i ochrana před zimou, poslouží dobře vyzrálý kompost.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se