×
Co vás zajímá?

Pomocníci při pěstování - miniskleníky a substráty

Pokojové miniskleníky

Interiérové skleníky a pařeniště usnadní péči o sadbu. Skládají se z misky a průhledného krytu. Lepší manipulace je s miniskleníky vyrobenými z pevného plastu. Horní část je průhledná a obvykle je vybavena i ventilačními škvírami, které lze zvětšovat a zmenšovat, aby bylo dosaženo optimální vlhkosti.

Vybrat si lze z různých rozměrů, takže každý zahrádkář určitě najde optimální variantu. Do miniskleníku můžete též umístit sadbovací jiffy, nebo rašelinové květináče, což zjednoduší další operace spojené s přesazováním.

Správný výběr substrátu

Při pěstování rostlin je důležitý také výběr vhodné zeminy. Hotové substráty se prodávají v igelitových pytlích – před vlastním přesazováním je nutné je tedy nechat vyvětrat a provzdušnit. Výběr je široký, od zeminy pro pokojové rostliny, kvetoucí pokojové rostliny, substrátu pro pelargonie, balkónové rostliny apod. Substráty mohou být obohaceny o průmyslová hnojiva, nebo o třeba přírodní hnojivo guáno.

Pro předpěstování sadby je vhodný substrát pro výsevy, který je vzdušný, propustný a přiměřeně chudý na živiny – při klíčení a v počátečních stadiích růstu je jejich přebytek na škodu.

Na řízkování slouží speciální substrát pro řízkování, řízky ale můžete přepichovat i do substrátu výsevového. Vysévat i řízkovat je možné také do perlitu.

Vhodnou zeminu si můžete namíchat i sami – kvalitní zeminu smícháte s rašelinou a pískem, dobré je přidat i malé množství perlitu. Perlit nahradí rašelinu. Propaříte–li substrát, předejdete výskytu chorob. Výsevy mohou napadnout houby, způsobujícími padání klíčících rostlin, nebo se mohou objevit různé druhy plísní.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se