×
Co vás zajímá?

Bylinkový truhlík můžete mít po ruce celý rok

Bylinky, které používáte téměř denně, je vhodné mít po ruce a vysadit je do truhlíku nebo květináčů umístěných na okenním parapetu nebo balkonu.

Semena nejběžnějších bylinek jsou spíše drobnější, proto je nevysévejte příliš hluboko. K výsevu použijte výsevní substrát, který neobsahuje zárodky chorob, máte tak jistotu, že vám se semínky nebude klíčit plevel. Do půdy vůbec nezapravujte některá velmi drobná semínka, např. majoránku, nechte semena klíčit na povrchu. Větší semínka substrátem trochu posypte a přitiskněte třeba nějakým pravítkem. Na zalévání je vhodné používat rozprašovač, abyste semínka nevyplavily k okrajům.

Vyvinou-li se pravé lístky, můžete rostlinky přesadit do malých květináčků nebo truhlíku. Nejlepší je použít samozavlažovací truhlík větší velikosti. Bylinkám jako je petržel, pažitka, naťový celer a další, které pěstujete pro listy, dopřejte dobrou zahradní zeminu. Zakoupit můžete již předem připravený substrát připravený přímo pro bylinky. Rostliny budou bujnější a budete je moci pravidelně stříhat. Podobné nároky na pěstování vyžaduje i např. meduňka a máta.

Ale pozor! Některé bylinky se spolu nesnáší, a pokud je zasadíte do jednoho truhlíku společně, nebude se jim dařit. Jako příklad můžeme uvést mátu, která se nemá ráda s petrželí. Rostliny potřebují dostatek prostoru, aby dobře rostly, sázíme je proto cca 20 cm od sebe. Suchomilným rostlinám, jako je tymián, oregano a šalvěj, do substrátu přidáme hrubý písek a drobné kamínky. Tyto rostliny milují i vápník, který můžeme dodat drcenými vaječnými skořápkami.

Bylinky není třeba příliš hnojit. Přidáme-­li jim čas od času trochu kompostu nebo organické hnojivo, postačí to. Přehnojené bylinky méně voní, porostou sice bujněji, budou ale více napadány škůdci, protože pletiva jsou jemnější.

Zkombinujete-li bylinky správně, dobře porostou, budou krásně vonět a tím odpuzovat choroby i škůdce.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se