×
Co vás zajímá?

Houby léčí

Už od pradávna lidé používali houby jako základ výtečných pokrmů, ale věděli, že i léčí. Dobře připravené houby jsou velmi chutné, posilní, podpoří imunitu, pomohou při alergii.

Pleurotusostreatus tj. hlíva ústřičná roste na pařezech a odumírajících listnatých stromech od podzimu do jara. Lze ji rovněž pěstovat, na pařezech v zahradě, na špalcích či v substrátu. Má výtečnou chuť a řadu prospěšných účinků. Obsahuje významné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků, které podporují imunitní systém, zvyšují tvorbu protilátek proti patogenním bakteriím virům i plísním. Glukany podporují tvorbu červených krvinek, čímž posilují fyzickou výkonnost a celkovou vitalitu. Také působí jako antioxidanty, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, podporují metabolismus a prospěšné mohou být i při alergiích. V případě vleklých infekcí či chronického únavového syndromu hlíva a glukany v ní obsažené mohou pomoci.

Léčivé účinky hlívy jsou nejsilnější, pokud ji užíváte syrovou, nebo usušenou a namletou, a to dlouhodobě 30–90 g čerstvých plodnic nebo 3–9 g prášku z rozdrcených usušených hub denně, alespoň po dobu jednoho měsíce. Běžně k dostání jsou v lékárnách tobolky s namletou hlívou. Vyrobíte-li si vlastní prášek (nebo tobolku vysypete), můžete ho přidávat těsně před konzumací například do polévky, která už není vařící. Využijete tak prospěšné účinky i chuť a vůni hlívy.

Agaricus campestris tj. žampion polní – také lahodná houba s prospěšnými účinky. Mají hodně bílkovin, vitaminů, vyšší obsah draslíku a biologicky aktivních látek. Jsou ideální součástí pokrmů při redukčních dietách. Podobně jako hlíva mohou při dlouhodobém podávání ulevit při alergických potížích. U běžně pěstovaných druhů, žampionu zahradního a žampionu dvouvýtrusého (A. bisporus), byly prokázány příznivé účinky na alergie, především kožní a také astma.

Jejich účinky, stejně jako u hlívy, jsou patrné spíše v syrovém stavu. Chutnají však mnohem lépe, než syrová hlíva. Podávejte je nakrájené (i se slupkou!) v salátu nebo na obloženém chlebu, samozřejmě dokonale omyté od substrátu a musí být, mladé, čerstvé. Lepší než nákup v obchodě je vypěstovat si vlastní a sklízet je čerstvé v takovém množství, které právě potřebujete.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se