×
Co vás zajímá?

Vypěstujte si jojobu

Přidat k oblíbeným

Jojoba (Simmondsia chinensis) je druh exotického keře s léčivými účinky. Patří do čeledi zimostrázovitých (Buxaceae) a vyskytuje se v pouštních oblastech Severní Ameriky, kde se dožívá 100 i více let. Její plody jsou zde známy také pod názvem "pouštní ořechy" a je už po několik staletí tradiční potravinou i lékem Indiánů z kmene Apačů. Ti používají pražená semena např. k přípravě tradičního horkého nápoje.

Jojoba je listnatý keř dorůstající do výšky kolem 2,5 m. Její listy jsou tuhé, mají oválný tvar a žlutozelený odstín. Protože je jojoba rostlina hluboko kořenící a je nenáročná na vodu, často se v suchých oblastech používá ke zpevnění písčitých půd. Na těchto lokalitách může dobře sloužit i jako ochrana před silnými větry. V lékařství a léčitelství jsou z této rostliny využívána především semena. Z nich se lisováním získává olej, z chemického hlediska se však jedná o tekutý vosk, který má zklidňující účinky. Jeho zjemňující vliv na pokožku a posilující vliv na vlasy znají indiánské ženy už celá staletí. Tento olej totiž obsahuje podobné látky, které se přirozeně vyskytují v pokožce každého člověka. Olej ze semen jojoby patří mezi nejkvalitnější rostlinné oleje vůbec. I proto má, kromě uplatnění v oblasti v lékařství a kosmetice, využití i v technické praxi. Používá se k výrobě čistících prostředků, a vláčnost a jemnost je schopen vedle lidské pokožky dodat např. i zpracovávaným kůžím.

Semena se nachází po jednom až po třech v tobolce, která vznikne opylením samičích květů. Semena jojoby jsou oválná asi o velikosti olivy. Protože jojoba pochází z pouští, pěstuje se u nás jen jako pokojová rostlina v bytě, ve vytápěném skleníku nebo v zimní zahradě.

Neuvěřitelná je její odolnost k nedostatku vody – při pěstování jsou vzrostlé keře schopny vydržet sucho trvající i několik týdnů. Rostlinu pěstujte v propustném hlinitopísčitém substrátu v nádobě s dobrou drenáží. Při nadměrné vlhkosti by semena mohla zplesnivět, proto zalévejte opatrně.

V porovnání s běžnými pokojovými rostlinami jojoba skutečně vyžaduje málo vody, proto je třeba dát pozor na přelévání. Na živiny je jojoba také nenáročná, takže není nutné ani pravidelné přihnojování – hnojivo stačí aplikovat až po několikaletém pěstování. V létě rostlině dopřejte co nejvíce osluněné stanoviště. Jojoba není mrazuvzdorná, přezimovat byste ji měli nechat ideálně při teplotě okolo 10 °C. Pokud si však vypěstujete rostliny dvě – samčí a samičí – můžete se po opylení dočkat i plodů. Plody lze sklízet z rostlin ve věku tří let.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se