×
Co vás zajímá?

Růžičková kapusta, aneb pěstování vitaminů v zimě

Růžičková kapusta, společně s hlávkovým zelím, kapustou, kedlubnou, květákem, brokolicí a dalšími, patří ke kultivarům brukve zelné (Brassica oleracea). Všichni tito zástupci jsou plní vitamínu C a dalších látek prospěšných pro lidský organismus.

Z brukve zelné byla růžičková kapusta vyšlechtěna v Belgii v 18. století. Může dosáhnout výšky od třiceti centimetrů do jednoho metru. Na vrcholu košťálu vyrůstají listy s dlouhými řapíky a pupeny, tzv. růžičky, které jsou hlavním důvodem, pro který se růžičková kapusta pěstuje. Je jednou z mála rostlin, které vydrží na záhonu i přes zimu, je tak skvělým tipem na doplnění vitaminů v tomto období.

Semena se vysévají na začátku jara. Po zmrzlých (v květnu až v červnu) se sazeničky vysadí na trvalé stanoviště­. Kapustu umístěte do předem vyhnojené půdy. Doporučujeme použít jakékoli NPK hnojivo v určeném dávkování. Prospívat bude na středně těžkých, hlinitých a humózních půdách s dostatečnou vláhou a živinami. Vyberte stanoviště chráněné před větrem. Růžičková kapusta, oproti jiným druhům košťálové zeleniny, vydrží teploty do ­-17 °C. V létě záhony hojně zalévejte a odplevelujte, během vegetace nezapomínejte přihnojovat dusíkatým hnojivem. Aby se růžičky lépe vyvinuly, je možné na konci září nebo začátkem října vylomit nebo vyříznout vrcholky a využít je v kuchyni.

Sklizeň probíhá postupně, těsně před zpracováním nebo jednorázově, od října po celou zimu, až do dubna dalšího roku. Růžičky se trhají, dokud nejsou větší než vlašský ořech a mají pevně semknuté listy. Pokud hrozí velké mrazy, rostliny vyjměte z půdy a umístěte do pařeniště. Avšak když projdou růžice mrazem, jsou poté nejchutnější.

Náš tip

Osvědčená je odrůda například Dolores F1, raná hybridní odrůda, která je vhodná pro jednorázovou sklizeň. Rostlina dosáhne výšky 100­–110 cm, růžičky jsou středně zelené, dobře uzavřené a vyrovnané. Vegetační doba od výsadby je 120–130 dnů, je odolná proti vyvracení a poléhání. Odrůda je odolná proti vyvracení a poléhání.

Další variantou je polopozdní odrůda Hilds Ideal, která je vhodná pro opakovanou sklizeň. Dosahuje výšky až 1 m. Růžičky jsou zelené, vyrovnané, dobře uzavřené a pevné. Vegetační doba od výsadby je cca 120 dnů a je odolná proti vyvracení a poléhání.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se