×
Co vás zajímá?

Slunečnice, obři nebo trpaslíčí, vhodný druh si vybere každý

Slunečnice se pěstuje nejen na semena a olej, ale i jako krmivo pro ptactvo. Dnes jsou slunečnice stále oblíbenější i v zahradních kompozicích.

Patří do rodu vysokých bylin z čeledi hvězdnicovitých, tento rod obsahuje přibližně 50 až 70 druhů. Naleznete mezi nimi nejen jednoleté kultivary, ale i vytrvalé. Obecně se jedná o rychle rostoucí letničku vhodnou pro výsadbu do skupin i jako solitéru, do živých plotů i k řezu do vázy.

Z původních odrůd, dorůstajících výšky i 3 m, se díky vzrůstající oblibě vyšlechtili různé kultivary s různou výškou i širokou paletou barev květů. Květy mohou být zbarveny od bílé, přes nazelenalou, klasickou žlutou, oranžovou, červenou až po sametově černou. Jednotlivé druhy se liší i velikostí. Od trpasličích druhů dorůstajících výšky 50 cm až po obry, dorůstající výšky i 4 metrů. Vyšlechtěny byly i hybridy, které netvoří pyl a jsou tak vhodné i pro alergiky. Pokud tyto hybridy nejsou opyleny jinou rostlinou z okolí, netvoří semena a nemusí se tedy ani vyštipovat, aby déle kvetly.

Slunečnice milují slunné, chráněné stanoviště proti prudkému větru, který by mohl vyšší druhy lehce polámat. Půda je vhodná propustná, na živiny bohatá. Jejich pěstování není náročné a mohou to zkusit dokonce i děti. Semena se vysévají přímo na stanoviště od konce dubna do konce května. Do květu dorostou za cca 3 měsíce. Pokud je velké sucho, zálivka je přiměřená. Ve stínu se rostlinám dařit nebude. Hnojení není nutné, je-li půda bohatá na živiny.

Květy slunečnic lze usušit a použít do suchých aranžmá v zimních měsících. Druhy se silnými stonky a velkými květy jsou náchylné k černání, schnou pomalu a mohou plesnivět a rozpadávat se jim květenství, nejsou proto pro sušení příliš vhodné. Na sušení květy sklízíme mladé, když se začíná soukvětí otvírat a plátky napřimovat.

Tip:

Déle kvetou odrůdy větvících se typů růstu v porovnání s jednostonkovými. Pokud budete navíc odstraňovat odkvetlé květy, pokvetou slunečnice po mnoho týdnů.

Do vázy řežeme čerstvě otevřené květy. Ve váze vám vydrží až 14 dní.

Pokud pěstujeme slunečnice v květináči platí, čím menší květináč, tím jsou rostliny nižší a menší vzrůstem, a to až o 30 cm, než kdyby rostly v záhoně.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se