×
Co vás zajímá?

Přišel čas zasít dvouletky, výsev v létě se vyplatí

Některé rozkvétají časně zjara v době, kdy se letničky začínají teprve vysévat a krásně doplní i jarní cibuloviny. Pomněnky, zimní fialy, slézové růže, atraktivní náprstníky a zvonky nás upoutají již z dálky. Obzvlášť vynikají macešky, které rozkvétají nejčasněji, a pokud je zima mírná, potěší svými květy už v únoru.

Ne všechny dvouletky jsou však skutečně dvouleté, některé mají vývoj kratší než jeden rok, ale životním cyklem do dvou roků (nebo spíše vegetačních sezon) skutečně zasahují. V zahradách k nim řadí i rostliny, které se vysévají v létě nebo na podzim.

Dvouletky se vysévají právě v tomto obdob, v červnu a v červenci do pařeniště, truhlíků nebo na pečlivě připravený výsevný záhonek. Výsevy trpí při klíčení vlivem vysokých teplot (především u macešek), kdy půda velmi rychle vysychá, semena proto jen slabounce zasypte a po zalití se zastíní a pravidelně zalévají. Stínění se sejme, jakmile začnou semena klíčit, ale za slunného počasí je opět nutné je lehce zastínit. Příliš vysoké červencové teploty bývají většinou příčinou neúspěšného pěstování.

Po vzejití rostlin, především při výsevech v pařeništi, je nutné výsevy také důkladně větrat, aby se semenáčky příliš nevytahovaly. Je-li výsev příliš hustý, rostliny se přepichují, aby měly více prostoru a na konečné stanoviště se vysazují na podzim nebo na jaře. Stanoviště vyberte na výsluní, dvouletky snesou však i polostín. Pozor však na úpal a výsušné stanoviště. Půda musí být kvalitní, humózní, spíše hlinitá. Nevhodné jsou půdy suché a čerstvě vyhnojené chlévským hnojem. V přemokřené nebo v půdě přehnojené dusíkem rostliny snadno vymrzají nebo vyhnívají.

Před holomrazy je ochraňte lehkou nastýlkou, např. z chvojí, na jaře ji však musíte včas odstranit, aby rostliny nevyhnily. Poté potřebují přihrnout a okopat.

Tag: dvouletky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se