×
Co vás zajímá?

Nenechte záhony ležet ladem, zkuste zelené hnojení

Zelené hnojení je výhodné, levné, ekologické a nepříliš pracné. Dočasně odkrytou půdu chrání před vysoušením sluncem, erozí větrem a vymýváním živin deštěm. Půdu obohatí o potřebné živiny. Některé druhy rostlin mohou půdu vzhledem k látkám v nich obsažených i ozdravit a působit proti škůdcům či chorobám. Navíc podpoříme tvorbu humusu a rostliny pomohou zlepšit strukturu půdy.

Abyste stihli zapravit zelenou hmotu do půdy ještě před zimou, je zelené hnojení nejlepší vysít do konce srpna, můžete vysévat např. slunečnici (potřebuje k růstu alespoň 9 týdnů), svazenku, pohanku, hořčici, řepku, měsíček apod. Lze volit i různé kombinace a přebytky osiva zeleniny a vysít na zelené hnojení třeba salát, špenát, fazole, košťáloviny apod. Výsev je možný i na začátku září, vzrostlé natě mohou přejít prvními mrazíky, než je do půdy zapravíte. Obsah zelené hmoty je nejhodnotnější v době kvetení - vikvovité rostliny v této době poutají nejvíce dusíku. Brutnák, svazenka, pohanka a další dávají potravu včelám, proto je můžete nechat kvést co nejdéle, nesmíte je však nechat vysemenit, semena by klíčila v době, kdy na záhonech chcete pěstovat zeleninu a ne zelené hnojení. Posečené rostliny ihned zapracujte do půdy, pokud je předtím podrtíte (například sekačkou na trávu), bude proces obohacení půdy probíhat lépe a rychleji.

Zelené hnojení a jeho výhody

Řepka vytváří hodně zelené hmoty a její květy lákají medonosný hmyz. Výhodou je, že snese mráz. Pozor, řepku nevysévejte před košťálovinami.

Hořčice vytváří málo zelené hmoty, má velmi hustý kořenový systém, kypří půdu a potlačuje plevele. Stejně jako řepku, ani hořčici nevysévejte před košťálovinami.

Svazenka má mohutný kořenový systém a křehké stonky. Snadno se rozkládá, rychle roste a dobře prokořeňuje, stačí jí 6 týdnů. Dobře snáší i sucho. Jedná se o medonosnou rostlinu.

Hrách a peluškapotlačují růst plevele a pomocí kořenových bakterií vážou vzdušný dusík.

Pohanka potlačuje plevel a rychle roste. Její křehké stonky se rychle rozkládají.

Slunečnice má mohutný kulovitý kořen. Nejlepší je, pokud slunečnici můžete nechat stát suchou na záhonu, ptáci ji v zimě vyzobou a přezimuje v nich hmyz. Na jaře se pak jen ustřihnou u země a kořen se ponechá v záhonu.

Lupina bílá a vojtěška jsou hluboko kořenící rostliny. Mineralizují půdu a vážou vzdušný dusík.

Jetel červený a bílý plazivý jsou víceleté rostliny, které vážou vzdušný dusík. Vhodný je vysít ho pod stromy jako ochranu před zaplevelením.

Měsíček lékařský ozdraví půdu a ve formě zeleného hnojení jí pomáhá zbavit háďátek.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se