×
Co vás zajímá?

Oblíbené květy podzimu – astry, hvězdnice a rozchodníky

Astra, hvězdnice či rozchodníky jsou oblíbené květy podzimu, které se dají pěstovat v záhonu na zahradě i v nádobách. Zajímavě kombinovat jdou i s dalšími rostlinami výraznými na podzim např. různými trávami, doslova nepřehlédnutelným je proso (Panicum). Vhodný je také otužilý olověnec (Ceratostigma willmottianum), který má výrazné nafialovělé větvičky a fialové okraje listů, které se také postupně v průběhu podzimu vybarvují do purpurové barvy.

Přelom léta a podzimu patří jednoznačně letním astrám (Callistephus chinensis). Jsou to jednoleté, okrasné rostliny, vysoké 20 až 100 cm, které jsou pro své květy hojně pěstované v zahradách nebo sklenících.

Astry Aster dumosus, Aster novae – anglie a A. novae belgie jsou astry, které kvetou déle a jsou to trvalky, takže vyžadují méně naší péče a zůstávají na stanovišti po více let. Podzimní zahrady krášlí bohatými vysokými trsy po celý říjen až do zámrazu. Dekorativní jsou i ve váze, řežou se plně rozkvetlé. Pocházejí ze Severní Ameriky a pěstují se v různých kultivarech. Vyhovuje jim vlhčí stanoviště na slunci, případně v mírném polostínu.

Aster dumosus je vysoká 20–50 cm. Rozrůstá se oddenky. Lístky jsou úzké tmavě zelené kopinaté, má bohaté květenství jednoduchých, nebo poloplných květů s odstíny od bílé přes růžovou, tmavě červenou až po fialovou. Trsy každým druhým rokem na jaře rozsaďte, jinak kvete jen po okrajích.

Aster novae je vysoká 100–140 cm, uzoučké listy jsou šedozelené, chlupaté. O trochu nižší je A. novae belgie, dorůstá výšky 80–120 cm, listy jsou hladké, zelené. Tato astra je vhodná i do vyšších poloh s chladnějším klimatem. Barvy květů jsou od bílé, růžové, červené až po modrou a tmavě fialovou. Jsou drobnější, ale je jich mnoho. Množí se jarním dělením trsů nebo řízky.

Hvězdnice pokřivěná (Aster lateriflorus) odrůda „Prince“ má tmavě purpurový list a je zdobná po celou dobu vegetace. Květy mají tmavý purpurový střed a bělavé, až bělavě nafialovělé plátky po obvodu.

Jemný, svěže zelený list má botanický druh Aster linosiris, astra která upoutá nezvyklým žlutým plným květem, který je mezi těmito rostlinami raritou.

Typickou podzimní trvalkou je také vysoký rozchodník (Sedum telephium, Sedum x spectabile), s talířovitými purpurově růžovými květy a masitým dužinatým stonkem a listy, který roste od nížin až do podhůří. Starší trsy jsou ozdobou celou sezonu, ale jejich krása vrcholí až na podzim. Dorůstají výšky 40 až 60 cm. Roste na záhoně i v nádobách, patří mezi mimořádně vitální trvalky, velmi odolné k suchu. Vyhovuje mu slunečné stanoviště, v polostínu se nevzhledně rozklesá. Na zimu se nemusí zastřihávat, odkvetlé stonky zůstanou jako ozdoba zahrady. Ze starších odrůd jmenujme Herbstfreude s šedozeleným listem, z novějších je zde Matrona, silná robustní rostlina, která má i načervenalé listy. Mohou být i rozchodníky se zcela purpurovými, temnými listy a drobným květem.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se