×
Co vás zajímá?

Barviva z lesů, luk a zahrad

Od nepaměti rostliny sloužily nejen jako potrava, koření, léčivo, ale i barvivo. Chcete-li, i dnes můžete vyzkoušet staré metody, díky kterým rostliny dovedou látkám a přízi propůjčit krásné, skutečně přírodní odstíny. Nejlépe se opět barví přírodní materiály.

Barvení pomocí rostlin je stále oblíbeným a pěkným řemeslem nebo koníčkem, i když se spotřebuje spousta materiálu a barvy mají tendenci lehce blednout, pokud se neustálí chemickými mořidly (např. kamenec, cín, železo nebo chrom). Mezi tradiční barvířské rostliny, které stojí za to pěstovat, je boryt barvířský. Rostlina, jejíž listy připomínají špenát se v současnosti však již moc nepoužívá, kvůli zavedení stálejšího modrého barviva z indigovníku. Přirozeně se šířící trvalka je mořena barvířská. Ve větším se pěstuje stále ve Francii a Nizozemí, je důležitým zdrojem sytě červené barvy. Kručinka barvířská nebo rýt barvířský mají sklony k rozrůstání, pokud rostlinky včas nezredukujete. Jsou zdrojem žlutého barviva. Pokud se ve vaší blízkosti vyskytuje černý bez, získáte zdroj zeleného barviva z listů, nebo fialového barviva z plodů (použije-li se jako mořidlo kamenec) či purpurového (použije-li se jako mořidlo chrom).

Jakými rostlinami docílíte jaké barvy?

Žluté barvy docílíte pomocí natě kostivalu lékařského, květy rmenu barvířského, vratiče obecného či měsíčku lékařského, bobule jalovce obecného či šťovíku kyselého.

Zelenou barvu získáte z listů bezu černého a kopřivy dvoudomé.

Růžovou barvu získáte pomocí kořenu šťovíku kyselého.

Fialové barvy docílíte pomocí bobulí bezu černého.

Černou barvu získáte z kořene tužebníku jilmového.

Béžovou barvu z květu třezalky tečkované.

Hnědé barvy docílíte pomocí výhonků ostružiníku, odstín ještě prohloubí mořidlo ze slupek vlašských ořechů.

Sytou červenohnědou barvu získáte z barvicí lázně mořenového kořene.

Sytě modrou barvu získáte pomocí čtyřnásobné dávky listů borytu barvířského.

Na záhoně jsou tyto rostliny atraktivní nejen svými květenstvími, své místo v zahradě si tedy určitě zaslouží, i když je nebudete k barvení využívat.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se